Sám v jezeře Titicaca. Touha přerovského plavce se naplňuje

Vytrvalostní plavec a otužilec Pavel Poljanský si plní svůj dětský sen. Míří do jihoamerické Bolívie k posvátnému jezeru Inků Titicaca. V tomto největším vysokohorském jezeře světa, které leží v Andách v nadmořské výšce téměř čtyři tisíce metrů, chce už podruhé jako první Čech vykonat dálkovou plavbu. Plavat bude zcela sám. Bivak s kamerou si potáhne za sebou v nafukovacím člunu.

Šestatřicetiletý rodák z Přerova, který si vydělává hlavně jako traťový dělník v pražském metru, uplave za týden patnáct kilometrů, na kole ujede dvě stě kilometrů a k tomu osmdesát nachodí pěšky. Poslední přípravu před náročnou expedicí měl na přehradě Slezská Harta na Bruntálsku, která patří k jeho nejoblíbenějším tréninkovým vodám. Zkoušel tam plavbu s nafukovacím člunem.

Jedinou jistotou bude nafukovací člun

„V jednom úseku Titicaca jsou proudy a možná víry. Jediné jištění, které budu mít, je nafukovací člun s outdoorovou kamerou, která bude celou mou plavbu zaznamenávat,“ říká Poljanský. Když tam byl poprvé v roce 2007, kdy asi sedm hodin plaval z pláže Copacabana k jednomu z ostrovů, doprovázel ho na člunu domorodec, který neuměl plavat. Tamní indiáni prý mají k plavání velkou nechuť. Tentokrát se chce obejít bez dalšího člověka. Svědkem mu bude kamera.

Reportáž: Pavel Poljanský míří k jezeru Titicaca

Poljanský našel zvláštní vztah k jezeru Titicaca už jako dítě. „Moje máma měla hromadu knih. Když jsem se v nich jako asi šestiletý hrabal, narazil jsem na knížku o Bolívii a také jezeru Titicaca. Slabikoval jsem ta slova a hluboko se mi zaryla do paměti,“ líčí Poljanský.

Titicaca je něco víc, věří plavec

Sportovce, který přeplaval formou štafety Bajkal a za vytrvalostní plavbu získal řadu významných medailí, proto jezero neláká jen kvůli mimořádnému výkonu. Na rozdíl od častého cíle vytrvalostních plavců kanálu La Manche jezero Titicaca ještě nepřeplaval žádný Čech ani Evropan. Z peruánské strany se to povedlo jedné Američance. „Titicaca je něco víc. Podobně jako Machu Picchu je to posvátné místo indiánů. Rozhodně mne k němu nežene jen sportovní zážitek,“ vysvětluje.

Jezero Titicaca
Zdroj: ČTK/AP/Juan Kareta

Plavat chce úžinou mezi pevninou a ostravy Isla de la Luna a Isla del Sol. I když těžko shání sponzory a na své expedice tvrdě trénuje i vydělává, plánuje další plavby. Jedním z cílů je řeka Svatého Vavřince v Kanadě.

  • Největší vysokohorské jezero světa leží v náhorní plošině Centrálních And v Jižní Americe. Západní část patří Peru, východní Bolívii.
  • Leží v nadmořské výšce 3812 metrů, rozloha je 8562 kilometrů čtverečních, dosahuje hloubky až 204 metrů. 
  • Uprostřed jezera má voda stálou teplotu 11 až 12 stupňů Celsia, u břehů výrazně kolísá. I v létě se pokrývají zálivy a pobřežní části ledem.
  • Prvním Čechem i Evropanem, který se roku 2007 pokusil jezero přeplavat, byl Pavel Poljanský. Před ním se to povedlo z peruánské strany Američance L. Coxové.