Běžkaře hledali záchranáři, on seděl mezitím v baru

Harrachov - Po pohřešovaném běžkaři pátrala v noci horská služba v okolí Harrachova. Jeho ztracení nahlásili příbuzní krátce před půlnocí. Po asi hodině a půl se nakonec záchranáři od policie dozvěděli, že je v jednom z barů v nedaleké Rokytnici nad Jizerou. Kolik stál zbytečný výjezd, horská služba zatím nevyčíslila. Požadovat odškodné po běžkaři ale nemůže.

„Horská služba tuto pravomoc nemá, takže nebudeme po něm vyžadovat nic,“ potvrdil zástupce náčelníka horské služby Pavel Jirsa. Doporučil ovšem, že pokud se někdo pohybuje po horách, měl by o sobě vždy někomu dát informaci, kam jde a kdy se vrátí, případně hlásit jakékoli náhlé změny plánu, například když přespí jinde, než si plánoval. 

Podle příbuzných se měl mladý Liberečan na běžkách pohybovat někde mezi Rokytnicí a Harrachovem. Původně prý vyjel na výlet ve skupince, pak se ale zřejmě od přátel oddělil a domů už nedorazil. „Vzhledem k pozdní hodině jsme mohli předpokládat, že turista je zraněný nebo zbloudil a je podchlazený. V udané lokalitě leží sníh a noční teploty jsou v této roční době samozřejmě nízké,“ uvedl Pavel Jirsa. 

Z Harrachova vyrazili tři záchranáři na lyžích a na terénní čtyřkolce, kteří běžkaře hledali. Posléze se ale s horskou službou spojila policie, která zjistila, že muž seděl v baru a nikomu o tom nedal vědět.