Vodňany myslí na mladé, nabízejí levné stavební parcely

České Budějovice - Parcely pro mladé připravují ve Vodňanech. Pozemky vzdálené asi kilometr od města se mají prodávat za neobvykle nízkou cenu a rozdělovat se budou formou soutěže. Smyslem projektu je do města nalákat mladé rodiny a podnikatele.

Na okraji města vyroste dvacet šest nových rodinných domů. Radnice sem chce nalákat hlavně mladé lidi, proto bude parcely s přivedenou elektřinou, kanalizací i vodou prodávat přibližně za pět set korun za metr čtvereční. „Nechceme, aby na tom město nějakým způsobem profitovalo, chceme, abychom při prodeji skončili na nule,“ vysvětluje místostarosta Vodňan Karel Burda. „Cena parcel ve Vodňanech se pohybuje kolem tisíce korun za metr čtvereční. Myslím si, že toto je velmi výhodná investice,“ dodává k projektu realitní makléřka Karolina Hirschová. „Já bydlím ve vesnici za Vodňany a tam se prodávaly parcely za čtyři sta padesát korun za metr čtvereční. Takže pět set korun za metr čtvereční ve Vodňanech je dobrá cena,“ říká jeden z obyvatel Vodňanska.  

Pro prodej parcel zvolila radnice formu soutěže. Pokud o pozemek bude mít zájem jen jedna rodina, zůstane jeho cena na vyvolávací ceně. „Pokud bude o parcelu více zájemců, tak budeme postupovat obálkovou metodou,“ upřesňuje Karel Burda.  

Ve Vodňanech žije sedm tisíc lidí. Cílem tohoto projektu je přilákat sem další a hlavně podpořit podnikání. V současné době řada obyvatel za prací dojíždí. „Vodňany jsou známé tím, že se za prací vždy dobře dojíždělo, například do Písku nebo Strakonic,“ podotýká jeden z obyvatel Vodňan. 

Na dvacetimilionový projekt si radnice vezme úvěr, který ale hned splácet nebude. Z peněz, které za pozemky město vybere, chce zainvestovat dalších více než deset stavebních parcel.

Reportáž Veroniky Kabátové (zdroj: ČT24)