Obří barevné kostky se světovým designem do centra Plzně nepustili, musely na Bory

Plzeň má konečně památník věnovaný slavnému rodákovi a světově uznávanému designérovi Ladislavu Sutnarovi. Jeho umístění ale předcházely spory mezi městem a fakultou designu a umění. Původně měl totiž památník stát v centru města. Nakonec ale kvůli rozhodnutí majetkové komise skončil před univerzitou, na kraji Plzně.

Pomník tvoří pestrobarevné kostky ze sklobetonu inspirované Sutnarovou prvorepublikovou stavebnicí Build the Town (Postav město). Původně měly stát na pěší zóně v centru Plzně před Sutnarovou galerií.

Městská komise pro nakládání s majetkem ale odmítla půjčit pozemek v nedávno rekonstruované Riegerově ulici, a to i přesto, že proti nebyli ani památkáři. Památník je tak v borském univerzitním areálu před Fakultou designu a umění, která nese Sutnarovo jméno.

Politici – nevím, jak kvalifikovaní – rozhodli, že se na to místo nehodí po výtvarné stránce, po stránce architektury.
Josef Mištera
děkan Fakulty designu a umění Ladislava Sutnara

„Komise tím pohřbila výsledek naší několikaměsíční práce a četných jednání o umístění tohoto unikátního díla,“ řekl děkan fakulty Josef Mištera. S myšlenkou zvětšit bloky stavebnice do sochy či venkovní instalace přišel před několika lety Sutnarův syn Radoslav.

Kostky mohly sloužit i k posezení

Zvětšená stavebnice není jen statickým pomníkem. Jedenáct barevných betonových kostek, dvě střechy a jeden komín mohou sloužit i k posezení jako netradiční mobiliář. Instalace má na výšku až 3,5 metru a zabírá plochu zhruba tři krát dva metry. Pokud by byla podle původního plánu před galerií, mohla pro ni sloužit i jako dobrá reklama a poutač, domnívá se sochař Luděk Míšek, který díly podle Mišterova zadání vytvořil.

Sochař Luděk Míšek
Zdroj: Pavel Němeček/ČTK

„Riegrova ulice by se tím rozzářila barevnou geometrickou drůzou. Zatím té krásné ulici dominuje vývěsní štít tetovacího salonu a figurina Picassa sedící na terase restaurace," dodal Mištera. Původních návrhů na využití plastiky bylo podle Míška několik – od dětského hřiště v parku přes dekoraci na kruhovém objezdu až po pomník před galerií.

Plzeň chtěla jen najít vhodnější místo

Město ale tvrdí, že umístění sochy nezamítlo a chtělo jen najít vhodnější místo, kde ji vystavit. „Z mého pohledu vyjednávání rozhodně neskončilo, nic není tak, že už by se pomník nikdy nemohl vrátit, byla to součást klasického standardního vyjednávání,“ uvedla Milena Matoušová, radní pro nakládání s majetkem.

„Mrzí mě, jak to dopadlo. Byl bych rád, kdybychom se k tomu tématu vrátili zpět. Chtěl bych se pokusit příští rok vést jednání o tom, aby se pomník umístil buď v Riegrově ulici nebo jinde v centru Plzně,“ řekl primátorův náměstek pro kulturu Martin Baxa (ODS).

„Vedení Fakulty designu a umění Ladislava Sutnara stojí o to umístit daný pomník v centru města, a proto nevylučujeme další jednání v této věci,“ doplnila mluvčí magistrátu Eva Barborková.

S přemístěním díla do centra města univerzita nemá problém. Další jednání s vedením Plzně ale už iniciovat nebude. Vše tak bude záležet na dalším jednání radnice.

  • Malíř, grafik, designér skla a porcelánu, tvůrce plakátů, grafických úprav knih, průkopník nové typografie a vizuálního stylu. Narodil se 9. listopadu 1897 v Plzni a zemřel v USA 13. prosince 1976. Po odchodu do USA totalitní režim Sutnara a jeho dílo důsledně vymazal z dějin. Fakulta a město se v posledních letech snaží o Sutnarův návrat do povědomí lidí.
Památník Ladislava Sutnara (zdroj: ČT24)