Z Blanky se kouřilo – hasiči cvičili, co dělat při požáru

Hasiči otestovali, jak funguje protipožární systém v tunelovém úseku Blanka – a jsou spokojeni. Cvičení záchranných složek bylo tím posledním, čím ještě měl tunel projít před otevřením. Vzhledem k bezchybnému fungování protipožárních prvků nyní již zahájení zkušebního provozu nic nebrání. Pražská rada ho stanovila na sobotu 19. září odpoledne.

Hasiči a další složky integrovaného záchranného systému v Blance cvičili již loni, tentokrát ale bylo cvičení jiné. „Nezabýváme se vyprošťováním, ale zaměřujeme se na požár,“ charakterizoval rozdíl velitel směny hasičů Miloš Němec. Otázky, které mělo cvičení zodpovědět, zněly, zda zafunguje příslušná technika a zda fungují postupy hasičského sboru.

Výsledek je potěšující pro hasiče i pro všechny, kteří očekávají zprovoznění nové podzemní cesty pod severozápadním okrajem pražského centra. „Nic z bezpečnostních důvodů nebrání otevření tunelu. Všechny bezpečnostní prvky fungují tak, jak mají,“ uvedla mluvčí pražských hasičů Pavlína Adamcová.

Velitel hasičů: Při cvičení jde o reakci na požár (zdroj: ČT24)

„Požár“ automobilu simulovali pyrotechnici prostřednictvím dýmových granátů DG-50. „Jde o to tunel zaplnit bílým dýmem a simulovat dopravní nehodu,“ řekl před cvičením hasičský pyrotechnik. Kouř měla detekovat čidla a poté nasát speciálními štěrbinami kanály pod vozovkou. Hasiči poté přijeli k místu požáru druhým, nezasaženým tubusem. Do něj jednak vedou únikové chodby, ale také průjezdná vrata určená právě pro příjezd záchranných složek, která jsou mezi oběma tubusy každého půl kilometru.

Cvičení se zúčastnili kromě hasičů a zachránářů, kteří byli přímo na místě, také dispečeři. „Cvičí všechny dispečinky – náš hasičský, tunelový dispečink technologie, který se nalézá na Strahově, dopravní dispečink Na Bojišti a také krizový štáb hl. m. Prahy,“ uvedl Miloš Němec.

Blanka tak má za sebou všechny zkoušky. Stavba, která měla vznikat čtyři roky, ale nakonec se otevírá po osmi letech od zahájení prací, je tak plně připravena na zahájení zkušebního provozu. Slavnostní přestřižení pásky proběhne v sobotu po druhé hodině odpoledne, kolem 15:00 by již měla do tunelů vjet první auta.

Cvičení IZS v Tunelu Blanka (zdroj: ČT24)