Baťova „továrna na vzdělávání" slaví devadesátku

Před devadesáti lety byla založena Baťova škola práce. Její absolventi byli pracovní elitou předválečného Československa. Obuvnická firma si díky škole sama připravovala dělníky do výroby i manažery zahraničních poboček. Dodnes na své roky ve škole vzpomíná 300 absolventů-pamětníků.

Začalo to jako geniální obchodní tah zdatného průmyslníka. To, co Tomáš Baťa ve 20. letech udělal, ale navždy změnilo tvář Zlína i českého průmyslu. Produkce levných bot, která navzdory hospodářské krizi zajistila firmě silnou poptávku, s sebou nutně nesla rozšíření výroby. Vedle nákupu nových strojů a stavby fabrik se Baťa rozhodl i pro další krok: pustil se do vzdělávání.

  • Vznikla roku 1925 ve Zlíně k výchově dělníků pro Baťovy závody. Zpočátku byla jen pro chlapce, od roku 1929 také pro dívky.
  • Výuka probíhala vždy až po práci v továrně a většina předmětů byla volitelných. Povinné byly jen účetnictví, obchodní korespondence, kreslení a cizí jazyky.
  • Školu nakonec úspěšně absolvovalo více než 10 tisíc studentů.
  • Zrušena byla po komunistickém puči roku 1948.

Do jedné ze škol, kterou firma Baťa postavila nedaleko továrny, chodila v mládí i Hana Totušková. Teď je jí 89 let, baťovský temperament ale bývalou kreslířku obuvnického gigantu neopustil.

Od pondělí do soboty na ni v Baťovské škole práce čekal stále stejný scénář – po pracovní směně večerní nástup do školy. Za tři roky studia měla vyděláno 20 tisíc korun, což jí stačilo na koupi baťovského domku. Baťa preciznost svých lidí uměl ohodnotit. A jeho kréda se dodnes drží i Hana Totušková. „Poctivost v práci, dokončit ji, neodbývat ji,“ vzpomíná pamětnice.

Baťovu školu práce za prvních devět let absolvovalo 3500 studentů. Ti nejlepší neskončili ve Zlíně, ale ve filiálkách v Kanadě, Indii nebo Číně.

Ředitelka Obuvnického muzea Miroslava Štýbrová o Baťově škole práce (zdroj: ČT24)

Firma si vychovávala i manažerskou elitu – ta studovala střídavě v angličtině, francouzštině a němčině. Od tisíců dělníků byli premianti snadno k rozeznání. „Měli krásný cylindr, vycházkovou hůlku se stříbrným kováním, bílé rukavičky," popsala ředitelka Obuvnického muzea Zlín Miroslava Štýbrová. A jak dodává paní Totušková, po studentech tohoto elitního oboru pokukovala svobodná děvčata z celého Zlína.

  • Mladí lidé žili v internátu, kam si z domova mohli vzít jen nejnutnější osobní věci. Počítalo se s tím, že vše si záhy pořídí sami, a často v lepší kvalitě, protože už od začátku dostávali týdenní plat 120 korun, což byly tehdy velmi slušné peníze.
  • K výchově patřilo, že o své peníze se měl každý naučit starat sám, spořit je a také investovat. Každý měl i své konto. K tomu, aby zaplatil i něco jiného než pravidelná vydání za byt a stravu a nejnutnější oděv, potřeboval souhlas mistra či vychovatele.
  • Na internátech se vstávalo v půl šesté, pak byla většinou venku a často i v zimě rozcvička. Od sedmi už všichni pracovali v továrně. Studium začalo po večeři, spát se chodilo v devět hodin večer. V sobotu se studovalo, neděle patřily vycházkám a volnu. Mladí ale jen výjimečně jezdili k rodičům.

Školu absolvoval i Tomáš Baťa junior, sportovní legenda Emil Zátopek nebo spisovatel Ludvík Vaculík.

Baťovy školy jsou i v současnosti plné studentů, jen s jinými studijními obory. Jméno slavného průmyslníka totiž nese zlínská Univerzita Tomáše Bati. Dochází do ní i Hana Totušková – na univerzitě třetího věku studuje světová náboženství a antropologii.

Události: 90 let od založení Baťovy školy práce (zdroj: ČT24)