ANO a KSČM zachovávají neúplnou mosteckou koalici

V Mostě se jedná o podobě vedení města. Primátor Jan Paparega ale zrušil středeční jednání městské rady. Navzdory čtvrtečnímu odstoupení koaliční strany Severočeši Most sice hnutí ANO a KSČM udržují koaliční spojenectví, ale dohromady mají jenom dvanáct zastupitelů, zatímco Severočechů Most je sedmnáct.

ANO a KSČM nepovažují jednání Severočechů za politicky korektní. „A to jak z důvodu zásadního porušení koaliční smlouvy, tak i z hlediska pokusu o destabilizaci politické základny v našem městě,“ píšou strany. Stojí si za tím, že koalici zachovávají. „Koalice v Mostě se nerozpadla, pouze ji opustil jeden z členů,“ uvádí se v prohlášení.

Severočeši z koalice ve čtvrtek překvapivě vystoupili kvůli údajné nekomunikaci, složení rady se ale nezměnilo. Primátorem navíc dál zůstává Jan Paparega, který byl zvolený za Severočechy Most, nicméně jako nezávislý. Původně na středu plánované zasedání rady města teď zrušil.

Koaliční jednání v Mostě, Sdružení Mostečané Mostu volá po velké koalici všech (zdroj: ČT24)

Jednání o nové koalici by mohla do vedení města přivést i některé z dosud opozičních uskupení. „Nebráníme se žádnému politickému subjektu,“ uvedla Jana Škudrnová (ANO). Zastupitelstvo města tvoří sedmnáct zástupců Severočechů Most, deset lidí ze Sdružení Mostečané Mostu, šest zástupců ANO 2011, šest členů KSČM, po třech mandátech mají ODS a ČSSD. Původně měli Severočeši ještě o jednoho zastupitele víc, ale Adolf Sigmund přešel ke KSČM.

Sdružení Mostečané Mostu už prohlásilo, že je připraveno jednat o nové koalici. Vyzvalo dokonce všechny politické subjekty k vytvoření velké koalice. Různým koalicím se nebrání ani ODS, jedinou výjimku pro ně představují komunisté. ČSSD pak ctí vítěze voleb, kterým jsou Severočeši Most.

Budeme jednat se všemi a je pro nás důležité, aby nová koalice fungovala na základě dohody, a nikoli na základě příkazu jednotlivce.
Luboš Pitín
zastupitel za Sdružení Mostečané Mostu

V Ústeckém kraji se už v červnu rozpadla v Ústí nad Labem koalice ANO a hnutí PRO! Ústí. Část hnutí na zastupitelstvu odvolala celou radu a dohodla se na spolupráci s Ústeckým fórem občanů (UFO). Předsednictvo hnutí ANO poté zrušilo oblastní organizaci v Ústí nad Labem.