Karviná koupí ubytovnu Kosmos. Majitele ubytoven už oslovují i další radnice

Některé radnice v Moravskoslezském kraji chtějí omezit počet ubytoven pro chudé tím, že je koupí. Například karvinský magistrát odkoupí za 31 milionů ubytovnu Kosmos v centru města. Město ji chce přestavět na malé byty pro seniory. Také zástupci Bohumína a ostravského obvodu Ostrava-Jih rozeslali soukromým vlastníkům ubytoven dopisy s dotazem, zda je nechtějí prodat.

Karviná kupuje ubytovnu Kosmos od společnosti Asental podnikatele Zdeňka Bakaly. Město se po asi ročních jednáních dohodlo na ceně necelých 31 milionů korun, což je o čtyři miliony méně, než stanoví znalecký posudek. Zastupitelé to již odhlasovali.

„Budovu chceme opravit a užitečně využívat například pro bydlení seniorů,“ uvedl primátor Karviné Tomáš Hanzel z ČSSD. Město počítá s asi roční přechodnou dobou, během které ještě zachová současné nájemní smlouvy, zároveň nechá zpracovat projekt a bude hledat dotace. Rekonstrukce by mohla začít nejdříve za rok. V Karviné je celkem patnáct ubytoven.

Místo ubytovny byty pro důchodce

Mluvčí radnice Šárka Swiderová tvrdí, že speciálně bytů pro seniory v domech s pečovatelskou službou je ve městě velký nedostatek. „Senioři čekají na bydlení v malých bytech v pěti městských domech několik let. Město má pět set takových bytů, v pořadníku je asi tisíc žádostí,“ řekla Swiderová. Další možné využití budovy je bydlení pro mladé lidi a rodiny s dětmi. Ubytovna Kosmos poblíž centra sloužila dříve jako studentské koleje. Loni ale univerzita neobnovila smlouvu. Po rekonstrukci by v ní mohlo vzniknout kolem dvou set bytů.

S nabídkou na odkoupení ubytoven pro chudé se na majitele obrátili také představitelé ostravského obvodu Ostrava-Jih a Bohumína. Bohumínská radnice rozeslala některým vlastníkům dopisy. „Požádali jsme je o schůzku na toto téma. Zároveň jsme upozornili, že nemůžeme zaplatit více, než stanoví znalecký odhad,“ řekl bohumínský starosta Petr Vícha z ČSSD.

Kupovat chce také Bohumín

Cílem je zbavit se problémových ubytoven, na které si údajně stěžují starousedlíci. V Bohumíně vzrostl za poslední tři roky jejich počet z tří na deset. Jejich klientelu tvoří asi čtyři stovky lidí z celé republiky pobírající většinou sociální dávky a doplatky na bydlení, bez kterých by na toto předražené bydlení neměli.

Podle cenové mapy ministerstva pro místní rozvoj by se mělo pohybovat nájemné v Bohumíně kolem 70 korun za metr čtvereční. „V ubytovnách však pětičlenná rodina platí za pokojík o rozloze 20 metrů čtverečních nájem ve výši 9150 korun, což dělá měsíčně 457 korun za metr,“ zdůraznil Vícha. Apeloval mimo jiné na to, aby úřady práce nevyplácely doplatky podle přemrštěných cen v ubytovnách, ale vycházeli z obvyklé výše nájemného v daném místě. Se snížením doplatků už počítá připravená novela zákona o pomoci v hmotné nouzi.

obrázek
Zdroj: ČT24

Ostrava-Jih oslovila vlastníky 14 ubytoven

O odkoupení ubytoven má zájem také vedení ostravského obvodu Ostrava-Jih. Starosta Martin Bednář z hnutí ANO potvrdil, že rozeslali vlastníkům čtrnácti ubytoven dopisy s dotazem. Jejich postoj zatím není jasný. Bakalova firma Asental, které patří v kraji některé další ubytovny, je však prý k jednání s městy vstřícná. „V případě, že chceme některé objekty prodat, primárně se snažíme jednat s městy. Teprve pokud město nemá zájem, nabízíme je i soukromým sujektům," uvedl mluvčí Asental Group Richard Kolibač.

Možnost ovlivnit složení ubytoven měla přinést předchozí novela zákona o pomoci v hmotné nouzi tím, že dala od května samosprávám právo rozhodovat o přiznání či nepřiznání doplatku na bydlení. Ministr vnitra Milan Chovanec ale nedlouho poté, co vstoupila v platnost, rozhodl, že stanovisko obcí není závazné. Důvodem byly i obavy, že je v rozporu s ústavním pořádkem. Úřady a neziskové organizace také varovaly, že by tisíce rodin mohly přijít o bydlení.

Novela zákona sníží doplatky na bydlení

Bohumín i některé další radnice přiznání doplatků na bydlení zamítly. Úřady práce je ale po zásahu ministra vnitra většině žadatelů stejně přiznaly. V minulém roce vydal stát na tyto dávky 3,2 miliardy korun, v ubytovnách žije kolem sto tisíc lidí.

Zástupci měst a obcí vznášeli připomínky k další  připravované novele zákona o pomoci v hmotné nouzi.  Z návrhu vypadl problematický souhlas obcí s přidělováním doplatku na bydlení a obsahuje úpravy, která mají omezit byznys s chudobou. Je to právě také snížení doplatku. Náklady, ze kterých se tato dávka vypočítává, by neměly překročit 70 procent úředně stanovených nákladů na byt. Dosud to bylo 90 procent. Úprava počítá s dalšími zpřísňujícími podmínkami, za kterých budou mít lidé z ubytoven na doplatek nárok. 

Novela teď půjde do připomínkového řízení. „Nová úprava by měla přinést řadu průlomových rozhodnutí, která by měla omezit vyplácení sociálních dávek pro lidi v ubytovnách i nájemních bytech. Příspěvky by už neměly být tak štědré, aby se ubytovací byznys nevyplácel,“ věří Vícha.