Na středočeské sjezdovky dolehla hubená zima

Chotouň/Příbram - Teploty nad bodem mrazu dělají starost provozovatelům lyžařských areálů. Ve středočeských funguje z pěti sjezdovek jen jediná, a sice v Chotouni u Prahy. I tady je ale umělého sněhu nedostatek, díky tomu už majitelé zítra vlek nespustí. Uzavřený zůstává nečekaně i největší středočeský skiareál Monínec na Příbramsku.

Skiareál v Chotouni u Prahy je sice v pouhých třech stech padesáti metrech nad mořem, přesto je teď ve středních Čechách jediným v provozu. Zatímco v minulém roce tu sezona začala 9. prosince, v tom letošním teprve před pěti dny. A majitelé už počítají ztráty. „Ve srovnání s loňskou a předloňskou sezonou budeme na 20 % tržeb,“ odhaduje spolumajitel Jiří Vorel. Od zítřka proto areál dočasně uzavřou.

Bez sněhu se ocitl i Šibeniční vrch u Mnichovic, sjezdovka Padák u Příbrami i skiareál Kvasejovice. Zavřená zůstává i nejdelší sjezdovka ve středních Čechách na Monínci. Tam chtěli sezonu zahájit v neděli, zbytek umělého sněhu ale místo toho slouží dětem akorát ke koulování. „Bohužel přišel déšť a uplavala nám stopa pod vlekem, zatím to hodnotím jako nejhorší sezonu za 17 let,“ posteskl si majitel Jaroslav Krejčí. Vlekaři teď musí počkat, až teploty na pár dní klesnou pod bod mrazu. Pak teprve budou sněžná děla schopna vyrobit další technický sníh.

Reportáž Lucie Komňacké (zdroj: ČT24)