Stromovka se bude zabezpečovat kvůli dalším propadům

Praha - Do pražského parku Stromovka po půl roce opět vjely betonové pumpy a míchačky. Firma Metrostav zaváží a zpevňuje louku, která se v úterý ráno propadla 16 metrů hluboko do staveniště tunelu Blanka. I když odborníci další propady půdy vylučují, návštěvníky parku i lidi bydlící nad tunelem nehoda stále děsí.

Propadlý kus trávníku má průměr kolem deseti metrů a ještě v pondělí se na něm rekreovali návštěvníci parku. Štěrkopískové podloží louky se v úterý v noci při ražbě tunelu Blanka najednou sesulo. Lidé, kteří u parku bydlí, mají obavy z toho, aby se nehoda neopakovala. „Člověk si říká, že by se to mohlo propadnout někde jinde," strachuje se jedna z obyvatelek Letné.

Podle ředitele odboru městského investora Jiřího Tomana by se jim nic stát nemělo. Všechny domy v těsné blízkosti tunelu jsou nepřetržitě monitorovány. „V místě kde bude prováděna ražba, bude území vykolíkováno a bude pod dohledem, aby se v místě ražby nepohybovali návštěvníci,“ dodává.

Společnost Metrostav ujišťovala před zahájením prací veřejnost o tom, že se stavba tunelu Blanka parku Stromovka nijak dotkne. Pak změnila stanovisko a magistrát firmu do parku pustil. Jenže nehoda se nakonec stala až o 50 metrů dál, než kde se očekávaly problémy.

Na přelomu roku Metrostav injektoval podloží jen tady u Šlechtovy restaurace, teď kvůli propadlému tunelovému tubusu vjela do parku Stromovka znovu těžká technika, aby se zpevnila další plocha.

Kráter se nyní zaváží a betonuje, nejpozději za týden chce firma pokračovat v ražbě, kdy budou známy i výsledky vyšetřování báňského úřadu.