Na nádraží v Bubnech už se demoluje, Stropnický chce zastavit změnu územního plánu

Náměstek pražské primátorky Matěj Stropnický (SZ) chce pozastavit změnu územního plánu, která má umožnit výstavbu v areálu nádraží Praha-Bubny. Ve čtvrtek to navrhne zastupitelstvu. Na území je teď stavební uzávěra, jenže developer už v pondělí začal některé dříve památkově chráněné budovy demolovat a na místě chce postavit novou čtvrť. Vlastníkem i investorem staveb je realitní skupina Orco Property Group, developerem pak společnost CPI.

Obě strany se vzájemně obviňují z nečinnosti, která vyústila až v současnou napjatou situaci. „Ochotu jednat Praha 7 a magistrát projevil až v sobotu, do té doby se s námi nikdo nesetkal. Náš předložený návrh zůstal bez odezvy od března letošního roku,“ uvedl mluvčí CPI Jan Burian. Praha podle něj nedeklarovala, že chce budovy dílen zachovat a co s nimi chce udělat.

To ale Stropnický i starosta Prahy 7 Jan Čižinský odmítají, oba podle svých slov jednali přímo s ředitelem CPI Igorem Klajmonem. Územní plán navíc s budovami počítá. „To, že někdo na radnici sejmul památkovou ochranu, to byla katastrofální chyba. Ale bohužel se to nedá vzít zpátky,“ uvedla pražská primátorka Adriana Krnáčová. S vlastníkem pozemku se chce sejít co nejdříve.

Krnáčová, Stropnický nebo Čižínský ve středu žádali, aby byli vpuštěni do areálu. To ale mluvčí CPI Jan Burian odmítl, kvůli demoličním pracím to prý není bezpečné. 

Změnu územního plánu připravuje Institut plánování a rozvoje, Stropnický chce ale změnu zastavit do té doby, než hlavní město vstoupí s investory do seriózních jednání nad podobou celého území a dokud obě strany nedojdou k nějakému společnému záměru. Mluvčí skupiny Orco Petra Zdeňková to označila za vydírání.

Památkovou ochranu ztratily budovy v roce 2008

Orco Property Group získalo budovy a pozemky v areálu nádraží v roce 2006. Tehdy bylo osm objektů v areálu památkově chráněných, ministerstvo kultury je na seznam zapsalo v roce 2004. Po opakovaných žádostech vlastníka a na základě jím dodávaných odborných i právních posudků ale v roce 2008 ministerstvo zrušilo ochranu nejprve pěti a za pár měsíců dalších dvou objektů.

Plány na výstavbu v Bubnech
Zdroj: ČT24

Rozvojové území Bubny-Zátory, které leží mezi stanicemi metra Vltavská a Nádraží Holešovice, je jedním z 15 velkých rozvojových území hlavního města, pro která platí stavební uzávěra. Orco plánuje na 27 hektarech postavit novou čtvrť.