Černá stavba v Hradci povolení definitivně nezíská, radnice trvá na demolici

Magistrát Hradce Králové definitivně zablokoval dodatečné povolení pro černou stavbu skladu holandského investora CTP. Nedá mu příjezdovou silnici, která je pro stavební povolení nezbytná. Radnice žádá zbourání areálu, který zatím stál zhruba 230 milionů korun, a také to, aby byla louka uvedena do původního stavu.

„Připomínky jsme podali za samosprávu města. Chceme, aby dodatečné stavební povolení nebylo vydáno a aby pokračovalo nyní přerušené řízení o odstranění stavby,“ uvedl náměstek primátora Jindřich Vedlich (TOP 09).

Firma se ale i přes neoblomné stanovisko radnice nevzdává a dál usiluje o získání povolení. „Městem vznesené námitky považujeme za irelevantní a budeme se je snažit vyvrátit společně s ostatními námitkami,“ prohlásil regionální ředitel CTP Tomáš Novotný.

CTP: Budeme usilovat o další výstavbu

O stavbu v dané lokalitě se chce proto firma snažit i v případě, že by s dodatečným povolením neuspěla, musela vše odstranit a projít novým povolovacím procesem. „Pokud dojde k odstranění, budeme usilovat o další výstavbu,“ řekl České televizi Novotný. Zároveň dodal, že stavba je v souladu s územním plánem.

Hala společnosti CTP invest
Zdroj: ČT24

Vedlich ale upozornil, že důležitý pozemek, který firma potřebuje k zajištění příjezdu, je v majetku města. Stavba je podle radnice také v rozporu s územně plánovacími podklady a je třeba ji i s dopravním napojením nově umístit. Nesplňuje navíc požadavky podle zákona o vlivu stavby na životní prostředí.

Kraj v původním podkladu pro stavební úřad uvedl, že CTP povolení EIA nepotřebuje. Podle občanského aktivisty Aleše Dohnala, který je také účastníkem řízení, ale investor uvedl kraj v omyl: „Zamlčuje skutečnou velikost skladu, aby nemusel zpracovávat studii o vlivu na životní prostředí.“ Novotný to ale odmítá. Firma podle něj nikdy kraji lživé informace neposkytla.  

Pokuty za 1,35 milionu

Obchodní park firma začala stavět bez povolení loni na podzim u výpadové silnice z Hradce Králové na Ostravu. Po několika neúspěšných výzvách úřadů k zastavení stavby práce začátkem března přerušila. V tu dobu už ale měla první halu téměř hotovou a u druhé byla na začátku stavby. Za neuposlechnutí výzev k zastavení prací dostala CTP od úřadů pokuty v celkové výši 1,35 milionu korun.

CTPark měl podle původních plánů nabídnout přes 21 tisíc metrů čtverečních pronajímatelné plochy. Celková plocha parku má přes pět hektarů. Hodnota investice má být asi 410 milionů korun.

Kauzy CTP Invest v dalších městech

Firma CTP se do problémů se zákonem dostává opakovaně. Loni na jaře začala bez povolení upravovat terén v průmyslové zóně v Brně. Zeminu rozhrnuly buldozery. Stížnost občanů nakonec úřad uzavřel s tím, že se nic zásadního nestalo.

Stavba v Přešticích
Zdroj: ČT24

V Mladé Boleslavi se dostala do křížku s úřady v zóně Bezděčín. Stavěla zde v rozporu se stavebním povolením a dvě haly spojila do jedné. Od stavebního úřadu dostala pokutu. V Přešticích na Klatovsku pak začala betonovat základy také v předstihu před razítky úřadů, dodatečné povolení ale nakonec získala.

Skupina CTP, kterou vlastní několik nizozemských podnikatelů, provozuje síť 36 logistických a průmyslových CTParků a v Česku je největším průmyslovým developerem. Předloni skupina hospodařila s provozním ziskem 100 milionů eur (asi 2,75 miliardy korun).

Hradec definitivně zablokoval dodatečné povolení skladu CTP (zdroj: ČT24)