Lidé v Břeclavi se bojí vzniku trvalého tábora pro běžence

Někteří obyvatelé Břeclavi se obávají, že se ze stanového tábora pro uprchlíky v Poštorné stane trvalé centrum pro běžence. Podle původních informací mělo být zařízení s 15 stany a 300 lůžky v provozu do října. Nyní žádá vnitro ministerstvo spravedlnosti o převod této plochy a jedné z vězeňských budov do svého majetku s tím, že by stany časem mohly nahradit kontejnery, uvedl na úterním setkání s občany náměstek ministra vnitra Jiří Nováček.

Dokument o životě zpěvačky Amy Winehouse měl v úterý v břeclavském Kině Koruna netradiční předehru. Zhruba 250 obyvatel Břeclavi dorazilo na diskusi o stanovém táboře v Poštorné. Tam by v případě potřeby mohlo ministerstvo vnitra dočasně umístit až 300 migrantů. Obyvatelé města se ale k možnosti přítomnosti uprchlíků v Břeclavi většinou staví s odstupem.

Stavba provizorního tábora, kam mají být v případě potřeby dočasně umístěni někteří z běženců, vyvolala ve městě kontroverze. „Nevěřím, že by nedokázali utéct. Možná by tam byla lepší věznice,“ řekla Břeclavanka Tereza Ochmanová. „Bojím se nemocí, krádeží. Kriminalita stoupne, lidi budou mít strach,“ dodala další žena. Právě kvůli podobným obavám přijeli náměstek ministra vnitra Jiří Nováček a ředitel cizinecké policie Milan Majer místním vysvětlit situaci.

Jak dlouho bude tábor v provozu?

Náměstek ministra vnitra Nováček mluvil s lidmi o migrační politice státu, ale neuvedl, jak dlouho bude tábor v provozu. Mělo by ale jít o záchytné zařízení - po ověření totožnosti budou migranti buď vyhoštěni, nebo převezeni do dalšího uprchlického zařízení.

Proti migrantům se postavili nejen někteří místní, nadšený není ani starosta Břeclavi Pavel Dominik (Pro region). Věc ale bere pragmaticky. „Kdybych měl pravomoc o té věci rozhodnout a kdybychom denně v Břeclavi nevytahovali z vlaků uprchlíky, tak bych tu žádný záchytný tábor nechtěl. Ale v této situaci je lepším řešením mít zde vybudovaný takovýto tábor, aby bylo o běžence postaráno a nepohybovali se nám volně po městě,“ uvedl starosta.

Starosta Břeclavi Pavel Dominik (Pro region) o Poštorné (zdroj: ČT24)

Ne všichni Břeclavané se potenciální přítomnosti migrantů bojí. „Nejsem proti tomu, aby tu byli. Z lidské stránky by se jim mělo pomoct. Riziko je vždycky, je ale na městu a policii, jak se postarají o naši bezpečnost,“ myslí si Adriana Čechová.

V rozptýlení obav místních doufá i starosta. „Nejsem přesvědčen o tom, že zbudování tábora v Poštorné by mělo být pro Břeclav nosným tématem. Slíbil jsem, že se zasadím, aby to nemělo na život v Břeclavi žádný vliv. Atmosféra obav, strachu a nejistoty je naprosto zbytečná,“ dodal Dominik.

Radnice zatím vyčíslila náklady spojené se zajišťováním bezpečnosti ve městě v souvislosti s běženci na 25 000 korun. Zástupci vnitra přislíbili městu finanční kompenzaci. Břeclav by mohla čerpat dotaci za každého uprchlíka ve výši 8 korun na osobu a den.

Tábor má pomoci s migrační vlnou

Stanový tábor pro 300 běženců vybudovalo ministerstvo vnitra na pozemcích poštorenské věznice, která je v majetku státu. Využit bude jen v případě, že by na jih Moravy dorazilo velké množství migrantů. V nouzovém táboře by měli běženci pobývat jen krátce. Zhruba po dvou dnech by byli přepravováni do dalších uprchlických zařízení v Česku.

Tábor byl ve střeženém areálu věznice postaven na začátku září. Tvoří ho 25 stanů. Do Poštorné už v minulosti policie umísťovala běžence zadržené na nedalekých hranicích se Slovenskem a Rakouskem. Příliv běženců do Česka před lety opadl, zařízení bylo proto uzavřeno a předáno vězeňské službě. Vznikla tam věznice s kapacitou přibližně 200 míst, od listopadu měla sloužit jako detašované pracoviště břeclavské věznice.