Kino Scala vysílalo naposledy, město hledá nového nájemce

Brno - Více než osmdesátiletá éra fungování kina Scala v Brně na Moravském náměstí ve středu večer skončila. Jeho provoz byl dlouhodobě ztrátový, na filmy sem totiž chodila jen hrstka diváků a město se rozhodlo, že dál už provoz dotovat nebude. Historicky poslední představení vyvolalo nečekaně velký zájem veřejnosti, na bezplatnou projekci přišlo přes dvě stě diváků.

Jako bonus získali diváci filmové plakáty. Kino se rozloučilo snímkem Pan Nikdo. „Včera jsem šla okolo a zvažovala jsem, že půjdu na ten film. Pak jsem zjistila, že to je poslední představení, tak jsem se rozhodla, že půjdu,“ řekla Zuzana Černeková. „Moc se mi tady líbilo a to, že jsou nepohodlné sedačky, na což si jiní návštěvníci stěžovali, tak to mi vůbec nepřišlo,“ dodal Filip Krenar. 

„Návštěvnost byla poslední dobou dost mizerná. Například v pátek večer, když jsme tady byli naposledy, nás tu bylo asi deset,“ popsala Martina Pokorná. V průměru pak na každé představení chodilo necelých čtyřicet lidí, což ani zdaleka nestačilo na provozní náklady. Město se proto rozhodlo, že už nebude investovat do nezbytné digitalizace. Největší plátno v Brně tak od Nového roku hledá nového nájemce.

„Myslím si, že v republice už těch kin, které mají balkón, mnoho nezůstalo. Další velké nej je hlediště, které je největší. Když vezmeme i multiplexové sály, tak 470 míst není v žádném z nich,“ tvrdí vedoucí brněnských kin Daniel Zásměta. Nezbytnou digitalizací si v Brně prošly kina Art a Lucerna. O využití Scaly město zatím jedná. Mezi vážné zájemce patří Masarykova univerzita, která by kromě projekcí mohla prostory používat i jako studijní prostory.