Služba senior taxi v Prostějově skončila. Řidiči se nevyplatila

Zatímco v desítkách měst a obcí úspěšně funguje senior taxi, které vozí důchodce za symbolické peníze třeba k lékaři nebo do obchodu, v Prostějově tato služba po čtyřech měsících skončila. Soukromému dopravci, jemuž město připlácelo deset tisíc měsíčně, se nevyplatila. Klienti, kteří s ním mohli jezdit po městě za dvacet korun, toho litují.

Dopravce Jan Spáčil, který se s městem Prostějov před čtyřmi měsíci domluvil na provozování senior taxi, měl sice hodně zákazníků, ale moc nevydělal. Město totiž službu dotovalo jen deseti tisíci korunami. Vzhledem k tomu, že jeho pasažéři starší čtyřiašedesáti let platili za jízdu po Prostějově dvacet korun, se mu to nevyplatilo. Sám se k této epizodě svého podnikání nechce vyjadřovat.

Dotace od města byla jen deset tisíc

Vedení města ale jeho rozhodnutí chápe. „Jezdil od nevidím do nevidím včetně sobot a nedělí. Uznávám, že to pro něho finančně moc výhodné nebylo,“ přiznala náměstkyně primátora Prostějova Alena Rašková z ČSSD.

Reportáž: Konec senior taxi v Prostějově

K jeho klientkám patřila důchodkyně Drahomíra Havlová. Když potřebovala, mohla díky senior taxi pohodlně cestovat po městě. „Objednala jsem se dopředu nebo až ráno toho dne. Pan řidič pro mě přijel, zavezl mě k doktorovi a pak zase domů,“ pochvala si službu Drahomíra Havlová.

Třeba v Bohumíně funguje senior taxi už tři roky bez problémů. Radnice zaznamenává všechny jízdy, aby o nich měla přehled. „Máme určená místa, kam se mohou senioři nechat vozit. Zneužívání se bráníme i tím, že máme náhled do on-line systému taxíků,“ vysvětlovala mluvčí Bohumína Lucie Balcarová.

Kvůli poptávce hledá radnice jiného dopravce

Při srovnání s Bohumínem prostějovská náměstkyně zdůraznila, že pro Bohumín je tato služba potřebnější. „Mezi Bohumínem a Prostějovem je jeden velký rozdíl v tom, že Bohumín nemá, na rozdíl od nás, městskou hromadnou dopravu,“ podotkla Rašková. Přesto chce radnice kvůli velkému zájmu seniorů službu obnovit. Vypsala již výběrové řízení na nového provozovatele.

Dotovaná osobní doprava pro důchodce a zdravotně postižené obyvatele funguje v řadě obcí, například v Karviné, Českém Krumlově nebo Rousínově. Na Karvinsku tuto službu provozuje i Český červený kříž.