Březinovi versus Pražanovi: U soudu zazněly protichůdné výpovědi

Nejméně 1,5 milionu litrů nelegálního lihu odebrali od Radka Březiny otec a syn Pražanovi. Tvrdí to Březinův mladší bratr Tomáš. Ten dnes v kauze údajných obchodů s nelegálním lihem vypovídal před zlínským soudem, v případu totiž figuruje jako spolupracující obviněný. Lihový boss Radek Březina naopak vypovídat odmítl.

„Bratr měl nejkvalitnější líh, ale také nejdražší. Konkurence měla ceny nižší, 60 korun za litr. Pražanovi vždycky brali líh i někde jinde a jednou řekli bratrovi, že už s ním dělat nebudou,“ popsal Tomáš Březina údajné obchody s otcem a synem Pražanovými.

Podle něj odebrala dvojice od jeho bratra Radka Březiny nejméně 1,5 milionu litrů černého lihu. „Je to nejnižší číslo. Odebírali od bratra líh cirka od roku 2003 či 2004 až do roku 2011. Jednalo se o mimobilanční, nezdaněný líh,“ potvrdil Tomáš Březina.

Za hlavní aktéry byznysu označil Březina svého bratra Radka a Stanislava Pražana staršího, kteří obchody domlouvali. Placení údajně řešil Tomáš Březina se Stanislavem Pražanem mladším. Postupem času se ale četnost dodávek snižovala, až obchody ustaly úplně. „Důvodem bylo, že to prý mají jinde levnější a likérky neřeší kvalitu, ale jen cenu,“ doplnil Březina.

Tomášův starší bratr Radek u soudu odmítl vypovídat s tím, že by si pravdivou výpovědí mohl zhoršit postavení ve vlastní kauze.

Nevíme, neznáme

Zatímco Tomáš Březina zlínskému soudu obchody s Pražanovými detailně popsal, Stanislav Pražan starší i mladší se k údajným kontaktům neznají. Hájí se, že jejich podnikání bylo vždy legální a množství lihu, které měli údajně odebrat, označili za absurdní. Stanislav Pražan starší dokonce popřel, že by bratry Březinovy osobně znal. Pražan junior se s nimi podle své výpovědi jen zběžně setkal na diskotéce.

Události ČT: Elitní člen lihové mafie ji za výhody pohřbil (zdroj: ČT24)

Soud se teď bude muset s těmito protichůdnými výpověďmi vypořádat. Pražanovi tvrdí, že se je bratři Březinové snaží pošpinit. Tomáš Březina zase odmítl, že by se svou výpovědí Pražanovým mstil.

Od té doby, co policisté rozbili lihový byznys Radka Březiny a oba bratři se rozhodli s justicí spolupracovat, mají kriminalisté spoustu práce. Výpovědi Březinových totiž ukázaly na řadu dalších údajných obchodníků s nelegálním lihem, kteří měli být do výnosného byznysu zapojení.

Radek Březina, který se před soudem přiznal, že byl hlavou obchodů s nelegálním lihem, měl stát obírat na daních celých 15 let. Skupina má podle obžaloby na svědomí daňový únik ve výši 6,7 miliardy korun. V případě Pražanových obžaloba vyčíslila nezaplacenou daň na 353 milionů.