Zemřel Jiří Louda, válečný veterán a autor státního znaku

V Olomouci zemřel autor státního znaku České republiky Jiří Louda. Významnému českému heraldikovi a veteránovi druhé světové války bylo 94 let. Na sociální síti Facebook to uvedl ministr obrany Martin Stropnický.

Louda byl jedním z nejuznávanějších evropských znalců erbů a vlajek. Za svůj život vytvořil zhruba dvě stovky symbolů měst a obcí a vedle českého státního znaku také prezidentskou vlajku. Pocházel z rodiny profesora kreslení v Kutné Hoře. 

Své první práce, které se objevily na veřejnosti, vytvořil za druhé světové války, kdy pobýval jako voják ve Francii a Velké Británii. „Dělal jsem znaky spojenců. Používaly se při oslavách a výzdobě ubikací. Ve Francii jsem znaky ještě dělal spíše sám pro sebe, v Anglii to už bylo pro armádu," uvedl v minulosti Louda.

Za vrchol své tvorby po stránce vlastenecké považoval prezidentskou vlajku. Mimo Českou republiku si nejvíce vážil prestižní ceny The Julian Bickersteth Memorial Medal, kterou dostal jako druhý cizinec v historii ve Velké Británii za knihu o heraldice nejvýznamnějších evropských panovnických rodů.

Podle serveru Aktuálně.cz byl Louda členem Mezinárodní heraldické akademie se sídlem v Ženevě a dalších odborných společností. Do Francie a Británie odešel za války přes Polsko, ve Spojeném království se dostal k parašutistům. Po převzetí moci komunisty v únoru 1948 byl poslán na dovolenou a posléze z armády propuštěn. Bez soudu byl až do roku 1950 vězněn na Mírově.

Po propuštění si v roce 1953 našel novou práci ve Vědecké knihovně v Olomouci, kde zůstal do roku 1976. Od té doby se plně věnoval heraldice, píše Wikipedie. V roce 1968 byl Louda rehabilitován a povýšen do hodnosti majora, v roce 1991 do hodnosti plukovníka. Prezident Václav Havel mu v říjnu 2000 udělil medaili Za zásluhy o Českou republiku.