Liberecké letiště bude opět na prodej - za sto milionů

Liberec – Již jednou zrušený prodej mezinárodního letiště v Ostašově je opět na pořadu dne. Liberecké radnici chybí peníze, a tak chce rozsáhlé pozemky znovu nabídnout. Počítá přitom s příjmem alespoň sto milionů korun. Proti prodeji se ale staví část opozice i koalice. A podle dalších názorů město možná propáslo šanci a o letiště už nebude zájem.

Město letiště prodávalo už loni, mělo i zájemce. Z prodeje ale nakonec sešlo. Ekonomický náměstek primátorky Jiří Šolc (Liberec občanům), který prodej kritizoval, nyní změnil názor při pohledu na prázdnou pokladnu. Liberci chybí peníze na opravy mostů i splátky dřívějších dluhů. „Tato plocha nám generuje pouze náklady a žádný zisk, v budoucích patnácti letech to nebude lepší,“ vyjádřil se.

Prodat letištní pozemky chtěl magistrát už za vlády ODS a opozice se tehdy bála, aby se z nich nestaly stavební parcely. Podle ODS se nestanou ani teď. Zachování původní funkce pozemků by mělo být podmínkou prodeje.

Reportáž Milana Brunclíka (zdroj: ČT24)

Opoziční zastupitelé jsou ale proti i nyní. „Jde o strategický majetek, který by si město mělo ve svém vlastnictví ponechat,“ myslí si Jaromír Baxa (Změna pro Liberec). Prodej odmítá i koaliční ČSSD a proti je taky Liberecký kraj. „Pro prodej do soukromých rukou nejsme a nebudeme ho podporovat,“ uvedl náměstek libereckého hejtmana Martin Sepp (ČSSD). Kraj měl už dříve o letiště zájem, uvažoval ale o převodu nebo o splátkách. Město ovšem potřebuje prodat za peníze a hned.

Na ostašovském letišti mohou přistávat jen malá letadla, ve dne a ze zahraničí jenom po předchozím ohlášení. Stavba ranveje by stála asi 300 milionů korun. Magistrát chce letiště prodat pouze v případě, že mu peníze budou v kase opravdu chybět. Podle opozice ale rozhodne spíš to, jestli se vůbec najde kupec. Předchozí zájemce již svou nabídku stáhl.