Romské hlídky přestanou hlídat pořádek v Novém Boru

Nový Bor – S koncem roku zruší novoborská radnice romské asistenty prevence kriminality. Město samotné na ně nemá peníze. Romské hlídky dosud platilo ministerstvo vnitra z dotačního programu Úsvit, který však pro příští rok už s příspěvky na romské hlídky nepočítá, upozornila liberecká příloha Mladé fronty Dnes. Nový Bor by podle starosty Jaromíra Dvořáka chtěl, aby hlídky existovaly dál a podá žádost o obnovení dotací, k tomu však dojde nejdříve ve druhém čtvrtletí příštího roku.

Novoborskými ulicemi procházejí dva romští asistenti prevence kriminality od října. Většinou doprovázejí strážníky a jsou oděni ve stejnokroji podobném uniformám městské policie. Měli pomáhat při řešení problémů s romskou komunitou a přispívat tak ke zlepšení pořádku na veřejných prostranstvích nebo v jednotlivých bytových domech. „Posílali jsme je před školy, dohlíželi na sběrny kovů, chodili řešit problémy na ubytovny, mluvili se skupinkami mladých v parku,“ řekl Dvořák.

Hlídky, které novoborská radnice zavedla po nepokojích, které právě v Novém Boru odstartovaly, ale záhy se přesunuly na nedaleké Šluknovsko, však nejsou ve městě jednoznačně přijímány. Vystupovali proti nim i někteří Romové, kterým se například nelíbilo, že v ní působí významný představitel jedné ze tří hlavních romských rodin ve městě Štefan Gorol.

Ten se ale chce na činnosti hlídek podílet i nadále. „Mám zpracovanou koncepci, jak by to mělo vypadat. Členové hlídky by například měli projít podobným školením, jaké mají strážníci, aby se vyznali v zákonech. Měli by mít každý své číslo, aby je lidé mohli identifikovat. A pomohly by jim i minikamery na uniformě, jako má městská policie,“ uvedl Gorol.