Armáda už nepotřebuje olomoucká kasárna, nedávno je prodat nechtěla

Olomouc – Armáda chce příští rok prodat Sochorova kasárna v centru Olomouce. Naposledy tam sídlila 6. polní nemocnice, která se přesunula do Hradce Králové. Bylo tam také rekrutační středisko. Před několika lety přitom vojsko mělo nabídku na koupi objektu, kterou však odmítlo.

Kasárna v ulicích Šantova a Wittgensteinova jsou v památkově chráněném území. Pozemek má rozlohu 1,7 hektaru a sousedí se vznikající novou čtvrtí Šantovka firmy SMC Development. Když před několika lety vznikal projekt nové čtvrti, měl developer o armádní objekt zájem. Když ale vojsko řeklo, že ho neprodá, SMC ho do svých urbanistických plánů toto území nezahrnula. Teď se k možnému odkoupení kasárna vyjadřuje vyhýbavě. „V současné době společnost vyhodnocuje, zda by koupě kasáren byla pro ni přínosem,“ uvedl mluvčí Šantovky Juraj Aláč.

Cena pozemků a budov přesahuje 220 milionů korun, žádná z organizačních složek státu o ně neprojevila zájem. Soukromí investoři tak mají příležitost získat zajímavý objekt, cenu však pro ně nebude možné snížit. „Majetek se v prvním kole musí nabídnout k prodeji za odhadní cenu. Pokud kasárna nikdo nekoupí, rozhoduje o snížení nabídky komise. A to tak dlouho, dokud se nenajde zájemce,“ uvedl Jiří Zrník z oddělení prodeje nepotřebného majetku ministerstva obrany. Realitní expert Petr Korytar přitom považuje cenu za nereálnou. „Víc než sto milionů jim nikdo nedá,“ prohlásil Korytar. Příčinou je podle něj malý zájem o nemovitosti.

Armáda už sedm let neposkytuje ubytovací služby a kasárna nepotřebuje. „Souvisí to s ukončením základní vojenské služby a profesionalizací armády. Vojáci nyní bydlí doma,“ vysvětlil Zrník. Poslední branci nastoupili základní vojenskou službu 30. března 2004.

Podobně už v minulosti prodávala armáda i jiné kasárenské budovy v Olomouci. Kasárna na Novém Světě u Velkomoravské ulice koupila brněnsko-pražská firma Net Media Group a historické objekty Staroměstských kasáren v centru města koupili olomoučtí podnikatelé Tomáš Paclík a Ivan Kyselý. Poté, co sešlo z jejich hoteliérského záměru, nabídli kasárna k pronájmu magistrátu na kanceláře.