Piaristé byli vědci a badatelé, tisíce jejich knih teď dostala Litomyšl

Litomyšl dostala dar od církevního řádu piaristů v podobě devíti tisíc starých knih. Nejstarší svazky pocházejí až z 16. století. Do jejich restaurování se zapojila i pardubická univerzita, která ve městě využívá nedávno opravenou piaristickou kolej.

Piaristická knihovna, kterou získalo do vlastnictví město Litomyšl, zahrnuje astronomické rukopisy, historické knihy, náboženské i filozofické svazky. „Je to vlastně původní klášterní knihovna piaristů. Protože byli vzdělávací řád, který se soustředil na vzdělávání chudých chlapců, tak členové řádu byli vědci a badatelé,“ přiblížil ředitel regionálního muzea René Klimeš.

Klášter piaristů s kostelem Nalezení sv.Kříže v Litomyšli
Zdroj: Rychetský Jan/ČTK

V padesátých letech byla knihovna znárodněna a nikdo se o ni dlouho nestaral. Až teď se o unikátní knihovnu zajímají odborníci a časem by její tištěné poklady měly být přístupné i badatelům z řad veřejnosti.

Fakulta restaurování z Pardubic se zapojila

Se záchranou a evidencí starých knih nyní pomáhají restaurátoři z pardubické univerzity. Vzácné tisky a rukopisy by nakonec měly skončit v nedávno opravené piaristické koleji, která se v Litomyšli nachází. „Tahle cenná kolekce je pro nás určitě výzvou, abychom pro ni našli důstojné umístění v zrekonstruované piaristické koleji, kde sídlí několik našich ateliérů,“ uvedl rektor Univerzity Pardubice Miroslav Ludwig.

Pro uložení knih je ale zapotřebí dostatečné zabezpečení a také vhodné klimatické podmínky, aby publikace znovu netrpěly. „Buď město Litomyšl, nebo restaurátorská fakulta univerzity se budou snažit získat nějakou dotaci, která by zajistila, že se třeba bude moci knihovna zdigitalizovat a zároveň zpřístupnit veřejnosti,“ řekl vedoucí majetkoprávního oddělení na městském úřadě Pavel Chadima.

Tisíce knih piaristů získala Litomyšl (zdroj: ČT24)

Časem by se vzácné exponáty mohly objevit na výstavách hned vedle dalších zajímavostí věnovaných litomyšlské tiskařské tradici, která sahá do roku 1503. Muzeum tu prezentuje knihařský lis tiskaře Josefa Portmana.