Nové Město na Moravě opravuje nádraží, chystá se tak na biatlon

Nové Město na Moravě (Žďársko) – Jako ze škatulky opět je nádražní budova v Novém Městě na Moravě. České dráhy se její rekonstrukcí včas připravily na světový šampionát v biatlonu, který bude Nové Město hostit za rok. Následovat bude také rekonstrukce nástupišť, jež patří Správě železniční dopravní cesty, a která budou muset při závodech odolat náporu cestujících diváků. Do února 2013, kdy sportovní akce proběhne, má vzniknout také autobusový terminál.

Rekonstrukce nádražní budovy stála 6,3 milionu korun. Během sportovní akce, na kterou se Nové Město intenzivně připravuje, bude muset odbavit nezanedbatelnou část z 200 tisíc návštěvníků, které organizátoři očekávají – nejenom ty z vlaků, ale také z autobusů.

Stavbaři opravili střechy, zateplili fasádu a výměnili okna a dveře. Odbourána byla i přístavba bytu. Nádraží se tak přiblížilo své původní podobě z počátku minulého století. Na opravu ještě čekají veřejné toalety v drážní budově, které budou v budoucnu sloužit i cestujícím, kteří na plánovaný společný termínál přijedou autobusem.

Zatímco rekonstrukci nástupišť má provést Správa železniční dopravní cesty a novoměstská radnice může pouze doufat, že ji neodloží, výstavbu autobusového terminálu provede město samo. Starosta Michal Šmarda upozornil, že Nové Město požádalo o evropskou dotaci, která by pokryla většinu z 30 milionů korun, které jsou na stavbu potřeba. Šmarda očekává, že rozhodnutí o podpoře projektu padne do poloviny příštího roku.