Karlovy Vary chtějí zachránit chátrající Goethovu vyhlídku

Karlovy Vary připravují projekt na záchranu Goethovy vyhlídky. Rozhledna je sice navržena na zařazení mezi národní kulturní památky, už asi 15 let ale chátrá a je v havarijním stavu. Město chce na její rekonstrukci získat dotace z budoucího Integrovaného programu rozvoje území.

Podle náměstka primátora Karlových Varů Michala Riška (ČSSD) se město chce později postarat i o to, aby se na vyhlídce jako v minulosti nestřídali jen krátkodobí nájemci. Ti totiž nebyli ekonomicky schopni rozhlednu provozovat, a ta pak chátrala. „Zřejmě tak objekt bude provozovat některá z městských společností," uvedl Riško.

Projekt rekonstrukce pseudogotické výletní restaurace s vyhlídkovou věží, postavené v letech 1888 až 1889 podle projektu slavných vídeňských architektů Ferdinanda Fellnera a Hermanna Helmera, by měl přijít na 750 000 korun. Město ho chce mít připravený ještě předtím, než budou vyhlášeny dotační programy.

Rekonstrukce by podle odhadů měla přijít na zhruba 13 milionů korun. Pokud město získá dotaci, mohla by pokrýt až 85 procent nákladů na opravy. Riško dodal, že město zřejmě na financování rekonstrukce vyhlásí i veřejnou sbírku. Přispět do ní už slíbili městští radní.

Jestli se v objektu podaří obnovit i někdejší restauraci, ale zatím není jisté. Goethova vyhlídka stojí totiž stranou od hlavních lázeňských stezek a od centra je vzdálená přes tři kilometry. Několikrát se proto objevily i úvahy o vybudování lanové dráhy k ní.

Kvůli její výjimečnosti vyhlídku navrhl jako jednu ze dvou v zemi Klub přátel rozhleden na zařazení mezi národní kulturní památky.