Zlínské ulice i okolí města patří tento víkend Barumce

Večerní městskou erzetou odstartuje v pátek Barum Czech Rally Zlín, která se letos jede už po pětačtyřicáté. Celkem se přihlásilo 143 posádek z 26 zemí, pro které je připravena trať s 15 rychlostními zkouškami. Na nápor tisíců diváků se připravuje policie i dopravní podnik, který na některé rychlostní zkoušky vypraví bezplatné autobusy. Obyvatelé Zlínska pak musí počítat s dočasnými uzavírkami.

Zlín a okolí patří tento víkend rychlým autům. Tradiční závod Barum Czech Rally přinese lidem kromě motoristické podívané i řadu omezení. V pátek večer bude od 17:45 pro běžnou dopravu uzavřeno centrum města. Zlínské ulice budou totiž v noci brázdit závodní auta při oblíbené městské rychlostní zkoušce.

„S otevřením trati počítáme okolo půlnoci. Posádky vyrazí na městský okruh dlouhý asi tři kilometry z ulice Vodní. Přes ulici Gahurovu přijedou do bývalého svitovského areálu a přes autobusové nádraží, ulici Gahurovu a Tyršovo nábřeží zpět na ulici Vodní,“ popsal trasu policejní mluvčí Petr Jaroš.

Ve Zlíně startuje Barum Czech Rally (zdroj: ČT24)

Policie doporučuje divákům, kterých rallye každoročně přiláká desítky tisíc, aby se nesnažili přijet do centra města autem. Možnosti k parkování budou omezené. „Je tedy výhodnější nechat vozidlo na některém z parkovišť na okraji města a do centra přijet městskou hromadnou dopravou,“ doplnil Jaroš. Autobusové nádraží bude dočasně přesunuto do Hradské ulice.

V pátek bude omezena i železniční doprava. Osobní vlaky budou podle mluvčí Českých drah Kateřiny Šubové od 18:30 do 23:20 nahrazeny autobusy a bude omezen přístup k nádraží Zlín-střed. Cestující budou vystupovat na zastávce Náměstí Práce. Systém náhradní autobusové dopravy připravila i Dopravní společnost Zlín-Otrokovice, která zajistí spojení sídliště Jižní Svahy se sítí MHD v centru města přes Prštné.

O víkendu vypraví dopravce i mimořádné autobusy, které diváky bezplatně přivezou na rychlostní zkoušky v lokalitě Pindula a U Majáku.

Policie bude v pohotovosti

Na klidný průběh závodu, který do regionu pravidelně láká tisíce návštěvníků, dohlédne kromě pořadatelů i policie. V terénu budou desítky lidí v uniformách i policejní vrtulník. Policie i letos zřídila speciální linku 974 666 555, na které se řidiči od čtvrtka do neděle dozvědí o aktuálních problémech v dopravě.

Kromě řidičů-návštěvníků dohlédnou policisté i na závodníky, pro které platí mimo tratě běžná pravidla silničního provozu. „V minulosti muselo do peněženky sáhnout i několik soutěžních jezdců, kteří rychlost svých silných vozů nedokázali v běžném provozu uhlídat,“ potvrdil Jaroš.

Ještě před začátkem rallye policie odhalila 91 přestupků, z toho 71 řidičů překročilo povolenou rychlost. Mezi chybujícími řidiči byli právě i dva účastníci Barum Czech Rally.