Do Brd vstup povolen, do batohu ale buzolu nebo GPS

Turisté budou moct od 1. ledna 2016 objevovat krajinu dosud uzavřené vojenské oblasti v Brdech. Hrozí ale, že se v rozsáhlém území snadno ztratí. Klub českých turistů sice už navrhl vhodné trasy, ale nemůže je zatím v terénu vyznačit. Čekat se totiž musí až na definitivní zrušení vojenského újezdu.

České turistické značení bývá hodnocené jako nejlepší v Evropě. V Brdech ale budou první turisté muset po 1. lednu spoléhat spíš na buzolu nebo do batohu přibalit modernější GPS. Případně se mohou v terénu zkusit orientova - s nadsázkou - třeba podle mechu na stromech.

Téměř 350 km čtverečních brdského pohoří, kam dosud smějí jen vojáci, se veřejnosti zpřístupní od 1. ledna 2016. Klub českých turistů má už navrženo 36 kilometrů tras vhodných pro pěší. Podle Vladislava Sajdla, předsedy Krajské komise značení Plzeňského kraje, povede ta páteřní, červená, z Jinců směrem na Tři Trubky. Modrá by měla propojit mimo jiné Tři Trubky a Strašice.

CHKO Brdy
Zdroj: ČT24

Nejen páteřní trasu budou ale turisté v první fázi hledat marně. Obtížně se budou orientovat, i když si za cíl výletu zvolí třeba atraktivní Padrťské rybníky, historický zámeček nebo bunkr na vrchu Jordán.

Značkování musí povolit instituce, která ještě vůbec neexistuje

Dokud nevznikne chráněná krajinná oblast, značkovat se v Brdech totiž nebude. Mluvčí ministerstva obrany Petr Medek vysvětlil, že se samotným turistickým značením musí souhlasit Správa chráněné krajinné oblasti. „A ta vznikne až prvního ledna, to znamená, že značkovat se může začít až po začátku nového roku,“ uvedl. 

Turistická značka - ilustrační fotografie
Zdroj: Modrý David/ČTK

Jenže v zimě se značkovat kvůli počasí nedá. Prvního značení se tak v Brdech turisté dočkají nejdřív na jaře 2016. A ještě déle budou na vyznačení vhodných tras v terénu muset čekat cyklisté. Návrhy cyklotras totiž Klubu českých turistů zatím nikdo ani nepředložil. 

  • Na konci roku 2008 bylo v České republice vyznačeno celkem 40 782 km pěších tras. Je v tom zahrnuto i 3093 km lyžařských tras . Je na nich vyvěšeno 60 572 směrovek a tabulek, instalováno 3262 směrovníků a 1641 vývěsních laminovaných map ve stojanech nebo rámech. O obnovu značení a údržbu informačních prvků na trasách se v roce 2008 staralo 1437 značkařů, kteří při tom odpracovali více než 63 000 hodin.
  • Zdroj: Klub českých turistů
Brdy se otevřou turistům, značky tam ale hned nebudou (zdroj: ČT24)