Armáda u Vrbětic se stěhuje, do starého tábora jí tekla voda z polí

Vojáci, kteří střeží areál muničních skladů ve Vrběticích, se v sousedních Haluzicích stěhují na novou základnu. Do původního tábora jim totiž při deštích tekla voda z okolních polí. Armáda bude ve Vrběticích hlídat do konce letošního roku.

Nový tábor stavějí vojáci v Haluzicích od neděle. Plocha pod stávající základnou totiž nebyla zpevněná a při deštích trpěly hlavně dřevěné podlahy, na kterých stály mobilní buňky a stany.  

Pod novou základnu položili ženisti betonové panely. Vojáci mají i tam k dispozici ubytovací buňky se sociálním zázemím a stanový tábor s jídelní halou. 

Původní tábor, který vybudovali loni v prosinci, zmizí. Novou základnu využije jako první osmdesátka libereckých chemiků, kteří střídají kolegy ze 4. brigády rychlého nasazení.

Podle květnové dohody ministerstev obrany a vnitra se ve Vrběticích počet vojáků, kteří střeží muniční sklady, snížil z původních 450 na maximálně 300. Do ostrahy se víc zapojila policie.

Ve Vrběticích vybuchly loni dva sklady s vojenským materiálem, včetně munice, které si pronajímala ostravská firma Imex Group. Při prvním výbuchu zahynuli dva její zaměstnanci. Policie obě události vyšetřuje jako úmyslné obecné ohrožení. Z Vrbětic se zkontrolovaná munice a výzbrojní materiál vyváží od začátku února k zákazníkům i do muničního skladu v Květné na Svitavsku.