Dům, ve kterém začala historie automobilky Škoda, je v exekuci

Mladá Boleslav – Vlastní ho 11 lidí a už roky chátrá. Řeč je o domě, ve kterém začali Laurin a  Klement historii automobilky Škoda. Lidé, kterým není osud domu lhostejný, by z něj rádi měli třeba muzeum a kritizují město, že s problémem nic nedělá. Radnice ale podle svých slov nemůže investovat do cizího soukromého majetku a kvůli složitým vlastnickým vztahům ho ani koupit. Dům je nyní v exekuci.

Václav Laurin a Václav Klement chtěli postavit továrnu, nedostali však povolení, a tak si pronajali tento dům. V roce 1895 tu vyrobili první kolo. „Byla tam výheň, ruční soustruh a tři čtyři chlapíci k ruce,“ popsal počátky závodu publicista Jan Králík. Teprve později se rozjela významná výroba aut. Jenže slavný dům má teď 11 majitelů a je v dezolátním stavu. Na devět podílů z 11 je uvalená exekuce. Na peníze čeká asi třicítka věřitelů.

Na problémy upozornil David Hradiský ze serveru mb-eko. K záchraně významného domu se podle něj zatím nikdo nemá. A stejně jako další příznivci historie automobilky upozorňuje, že na tahu je město. „Proboha, kdo má právo odpískat takhle významné místo bez toho, že by se o tom dozvěděla například většina obyvatel,“ řekl Hradiský. „Současná situace domu je opravdu velmi smutná. Vzhledem k tomu, že dům je plně v soukromém vlastnictví, má město Mladá Boleslav i firma Škoda značně svázané ruce,“ uvedl Rudolf Dreithaler, mluvčí Škoda Auto Mladá Boleslav. Mluvčí Škodovky ale zároveň ujišťuje, že automobilka je připravená pomoci. Dům jí není lhostejný. Důležitým faktorem ale je vyjasnění složitých vlastnických vztahů.

Reportáž Ivany Šmelové (zdroj: ČT24)

Mladoboleslavský primátor tvrdí, že se magistrát o dům zajímá, do cizího majetku však investovat nemůže. Město se podle něj chtělo přihlásit i do dražby jedné části domu. „Následně jsme zjistili, že ta část, která jde do dražby, je tak malá, že to nemá smysl, proto jsme se pokusili jednat s většinovou majitelkou domu a ta prodej tohoto domu odmítla,“ uvedl Raduan Nwelati, primátor města Mladá Boleslav. Majitelka ale údajně o ničem neví. „Ne, nekontaktoval mě nikdo z města a dům bych ráda prodala,“ řekla Zdeňka Červeňáková, většinová majitelka domu.