V Telči nalezli archeologové středověké kosterní pozůstatky

Telč - Kosterní pozůstatky dětí i dospělých z dob středověku nalezli archeologové metr pod zemí nedaleko centra historické Telče. Podle památkářů jde o místo, kde je uloženo několik desítek těl. Kdysi tam totiž býval kostel sv. Ducha, u kterého se pohřbívalo. Datování pozůstatků určí antropologové.

Podle archeologa Petra Obšusty z Národního památkového ústavu v Telči se podařilo objevit dva kostrové pohřby dítěte, jeden mužského a k těm dalším třem se zatím nedají sdělit podrobnosti. Kosterní pozůstatky proto musí prozkoumat antropologové. „Dá se určit pohlaví, věk a v případě, když je to ženská kostra, tak jestli rodila a kolikrát,“ dodává Obšusta. Práci archeologů ale komplikuje silný déšť. Některé části koster jsou už pod vrstvou bláta.

Na Vysočině převažuje podle památkářů středověká archeologie nad pravěkou. Další vzácné nálezy budou odkrývat při opravě Lenorova domu, bývalého špitálu.

Starosta Telče Roman Fabeš uvedl, že pod náměstím se nacházejí katakomby a město by je rádo využilo pro návštěvníky. „Rádi bychom lidem nabídli jakousi prohlídku podzemí,“ dodává starosta. Katakomby chce město jako další turistickou atrakci zpřístupnit nejpozději do 5 let.