Radnice v Litvínově posuzuje nárok na vyplácení sociálních dávek v penězích individuelně

Litvínov - Někteří sociálně slabí z Litvínova budou místo poukázek dostávat sociální dávky znovu v penězích. Radnice však varuje, že od nového systému vyplácení neustoupí a bude řešit jednotlivé případy. Sociálně slabí si stěžovali, že jim nezbývají peníze například na léky.

Sociálně slabí z Litvínova mají jako hlavní připomínku nedostatek peněz na léky nebo na nájemné. Od března dostávají 70 procent dávek hmotné nouze v poukázkách a jen 30 procent v hotovosti. Sepsali proti novému systému i petici, radnice už sáhla po změnách. Starosta Litvínova Milan Šťovíček potvrdil, že v případě oprávněných připomínek se úřad snaží vyjít vstříc. Místostarosta Martin Klika dodal, že město může individuelně přehodnotit stanovisko.

Neziskové organizace kritizovaly litvínovskou radnici za to, že k systému přistoupila plošně, poukázky tady dostávají víc než tři tisíce lidí. Podle ministryně pro menšiny Džamily Stehlíkové by lidé měli mít možnost návratu k vyplácení dávek v hotovosti: „Musí být možnost návratu k běžnému způsobu výplaty, pokud dotyčná rodina splní požadavky.“

K výplatám v poukázkách přistoupila už i radnice v Bílině na Teplicku a stejný krok chystají v Žatci. Tady bude poukázky dostávat 250 nejproblémovějších klientů, radnice věří, že nový systém tak donutí sociálně slabé hledat si práci. Místostarosta Žatce Aleš Kassal uvedl, že již osm klientů přineslo pracovní smlouvy.

Radnice teď hledají způsob, jak zamezit kšeftování s poukázkami, řada klientů je totiž prodává pod cenou. Nejpozději příští rok by je tak měly nahradit čipové karty.