Baťův kanál láká turisty na nový přístav v Petrově

Baťův kanál má nové lákadlo. V Petrově na Hodonínsku se otevřel největší přístav na kanále, ve kterém může kotvit až 44 výletních lodí. Jde o jednu z největších investic do rozvoje cestovního ruchu v oblasti za poslední roky. Stavba vyšla na 38 milionů korun.

„Otevřením nového moderního přístavu začíná nová kapitola turistické plavby na Baťově kanále. Polovina míst bude vyčleněna pro návštěvníky Petrova, kteří budou moci zastavit kdykoliv během dne či zůstat přes noc,“ podotkl při otevření ředitel Ředitelství vodních cest ČR Lubomír Fojtů. Současná kapacita přístavu byla podle něj malá a spousta lodí jen projela. Ročně se přitom po Baťově kanále plaví okolo 75 tisíc lidí.

V přístavu jsou k dispozici elektrické přípojky, je možné načerpat si pitnou vodu nebo odčerpat vodu odpadní. Příští rok přibyde i čerpací stanice nebo jeřáb na zvedání lodí z vody.

Přístav v Petrově
Zdroj: Václav Šálek/ČTK

Petrov chce přilákat více turistů

Petrov si od přístavu slibuje, že do oblasti přitáhne více turistů. „Vedle přístavu jsme postavili nové parkoviště a upravili cesty tak, aby vznikla důstojná brána do obce. Dosud zde mnoho lodí ani nezastavilo, protože přístaviště bylo stále plné," uvedla starostka Petrova Eva Mlýnková. Lákadlem v okolí je například vinařská obec v lokalitě Plže s ojedinělými vinnými sklepy. Jedná se zároveň o památkovou rezervaci.

Baťův kanál láká turisty na nový přístav v Petrově (zdroj: ČT24)

Baťův kanál s investicemi nekončí

Kanál je částečně umělá stavba a částečně splavněná Morava mezi Otrokovicemi a slovenskou Skalicí. V současnosti lze lodí projet 53 kilometrů, v budoucnu se má cesta protáhnout o 23 kilometrů, na severu do Kroměříže a na jihu do Hodonína. Kvůli tomu je ještě nutné postavit plavební komory v Bělově a v Rohatci, hotové by měly být v roce 2018.

Ředitelství vodních cest chystá i stavbu přístavu v Napajedlích a rozšíření přístavu ve Veselí nad Moravou. Baťův kanál je nejnavštěvovanější vodní cestou v Česku. V současnosti se v jeho okolí pohybuje okolo čtvrt milionu turistů ročně. V budoucnu by od Pardubic do Děčína mělo být splavné i Labe,  výhledově pak i Vltava z Českých Budějovic do Mělníka.