Další města představují plány na likvidaci automatů

Praha, Břeclav – Tuzemská města začínají realizovat plány na postupné odstranění herních automatů ze svých katastrů. Umožnit jim to má už začátkem nového roku nový loterijní zákon. Například pražský magistrát se dohodl na snížení počtu výherních přístrojů během tří let zhruba na polovinu. Nová vyhláška navíc umožní ve stejném poměru zredukovat místa, kde mohou být automaty provozovány. Regulaci hazardu dnes schválilo také zastupitelstvo Břeclavi. Ve tříletém období však plánuje s hazardem zamést razantněji – od roku 2015 by ve městě neměl být ani jeden automat.

Na území metropole je v současnosti možné provozovat hazard na více než 1320 místech, nová vyhláška však povoluje necelých 650. Na zrušení takzvaných videoloterijních terminálů (VLT), které dosud povolovalo ministerstvo, si Praha bude muset počkat tři roky.

K návrhu vyhlášky se mohly vyjádřit všechny městské části. Zatímco některé k němu neměly žádné připomínky, další požadují doplnění nových heren, nebo naopak jejich zrušení. Například v Praze 1, 2, 3, 6 a 20 nebude povoleno provozovat automaty na žádném místě. Nejvíc provozoven má zmizet z Prahy 3, a to 106. Praha 4 chce vyřadit z vyhlášky 58 míst, dalších devět navrhuje nově zařadit.

Novou vyhlášku zastupitelstvo schválilo jednomyslně. Někteří zastupitelé ale požadovali, aby byla tvrdší. „Fungujeme v této regulaci příliš měkce. Apeluji na to, abychom ještě přitvrdili. Žádám jasnou a tvrdou politiku magistrátu proti hazardu. Toto, co schvalujeme, je měkká politika,“ řekl například zastupitel a dosluhující šéf pražské ODS Boris Šťastný. Podobný názor měl také předseda zastupitelského klubu ČSSD Petr Dolínek: „Počet míst pro provozování automatů v Praze je pořád hrůzostrašný. Chceme usilovat o to, aby v budoucnu bylo v Praze maximálně jedno či dvě místa, nebo aby ještě lépe nebyla v Praze vůbec.“

Hazard
Zdroj: ČT24

Břeclav počítá s koncem automatů do tří let

Přísnější vyhlášku ohledně redukce hazardu dnes představilo zastupitelstvo Břeclavi. Nejpozději do konce roku 2014 chce z města dostat veškeré výherní automaty, předčasně ukončit činnost budou muset i provozovatelé, kteří mají víceleté smlouvy. Dosud automaty ve městě regulovala pouze stometrová vzdálenost od veřejných budov. „Rada se jednomyslně shodla na tom, že chceme bojovat s hazardem. K dispozici jsme měli pouze tři možná řešení. A to buď nemít žádnou vyhlášku, nebo upravit současnou vyhlášku podle platných zákonů, nebo jít nad rámec stávající vyhlášky. A tak jsme také učinili,“ uvedl už dříve starosta Oldřich Ryšavý (ČSSD).

V Břeclavi se nyní v přepočtu na počet obyvatel nachází dvakrát více automatů než v Praze. „Máme například herny hned vedle soudu, což je absurdní věc,“ dodal Ryšavý. Regulaci hazardu v prosinci schválilo i Brno. Městské části podle politiků zvětšily území, na kterých výherní automaty nebudou. Vyhláška má přísnější podobu díky pozměňovacím návrhům. Původně předložený návrh ostře kritizovala opozice a občanská sdružení jako příliš vstřícný k hazardu.

České Budějovice daly hazardu rok

Nejtvrdším možným způsobem zakročila Českobudějovická radnice proti tamním hernám. Provozování výherních automatů a videoloterijních terminálů dnes plošně zakázala s ročním limitem. „Nejpozději ke konci prosince 2012 nebude ve městě provozován žádný výherní hrací přístroj,“ řekl primátor Juraj Thoma. Majitelé heren protestují proti faktu, že jim město nedalo stejný přechodný prostor k vyklizení pozic – tedy 3 roky.

Radnice však kritiku odmítá. Do boje proti hazardu ve svém městě nasadila 23 milionů a přesně tolik provozovatelé heren každoročně posílali do městské pokladny. Majitelé heren však upozorňují i na zhruba 300 lidí, které zaměstnávají. Většina z nich o práci přijde, a proto se i oni připojili k dnešnímu protestu na radnici. Vyhláška bude mít zřejmě soudní dohru, majitelé heren totiž chtějí ztrátu nahradit. Někteří však hovoří o nové strategii. Herny prý chtějí přemístit do vesnic v okolí velkých měst.