Gazdík: Překvapení do koalice nepatří

„Trojkoalice byla rozhodně přehlasována a rozhodně to není způsob komunikace, který bychom preferovali. Pokud má koalice fungovat, není možné, aby se koaliční partneři takto nepříjemně překvapovali,“ řekl zastupující předseda hnutí Starostové Petr Gazdík před jednáním špiček pražské koalice ANO, ČSSD a Trojkoalice (SZ, STAN, KDU-ČSL)o budoucnosti koalice. Dohady způsobil spor kolem stavebních předpisů, kdy na jednání rady před více než týdnem náměstek Matěj Stropnický (SZ/Trojkoalice) zásahem primátorky Adriany Krnáčové (ANO) přišel o část kompetencí.

Budeme také chtít vědět, co se děje uvnitř hnutí ANO, protože jsme se dozvěděli o dlouhém, pětihodinovém jednání hnutí ANO, po kterém paní primátorka práskla dveřmi.
Petr Gazdík

„Kolegové, já mám protinávrh k tomuto tisku, který předkládá pan Stropnický,“ řekla pro Trojkoalici překvapivě minulé úterý na jednání Rady hlavního města Prahy o stavebních předpisech primátorka Adriana Krnáčová. Rada nakonec schválila, co primátorka chtěla, a navíc odebrala pravomoci náměstkovi Matěji Stropnickému, který byl do té doby za stavební předpisy zodpovědný. „Trojkoalice je přehlasovávána faktickým spojenectvím přátel starých pořádků ANO a ČSSD,“ komentoval situaci Stropnický.

„Vnímáme to jako osobní spor, do kterého je bohužel zatažena celá koalice,“ poukázal Gazdík na to, že Stropnický je kontroverzním politikem. „Koaliční partneři si musí věřit,“ dodal Gazdík s tím, že podobné praktiky nesmí v budoucnu pokračovat.

Gazdík: Překvapení do koalice nepatří (zdroj: ČT24)

Trojkoalice chce koaličním partnerům předložit seznam požadavků, které podmiňují další fungování koalice. Kromě stavebních přepisů tak budou strany diskutovat o financování městských částí nebo regulaci hazardu, ohledně slibu zavést nulovou toleranci hazardu se koalice pře od červencového zasedání zastupitelstva.

O koaliční krizi jednala už i jednotlivá vedení stran Trojkoalice. Vedení SZ, KDU-ČSL i STAN se shodla, že postup primátorky byl nestandardní, přesto ale považují setrvání v koalici za prospěšné.

Rozdělení mandátů v pražském zastupitelstvu
Zdroj: ČT24

Hnutí ANO, které v Praze vyhrálo volby, má s ČSSD a Trojkoalicí v 65členném zastupitelstvu nejtěsnější většinu 33 hlasů.