Karlovarské záchranné službě chybí na provoz 10 milionů

Karlovy Vary - Záchranná služba v Karlovarském kraji bojuje o přežití. Chybí jí deset milionů korun na provoz, mzdy a pohonné hmoty. Požádala proto kraj, aby jí ještě do konce roku peníze půjčil. Krajští radní považují problémy záchranky za selhání jejího vedení a chtějí odvolat ředitele. Karlovarský kraj na konci listopadu snížil roční dotaci na provoz o pět milionů korun. To je podle ředitele záchranné služby hlavní důvod proč se organizace dostala do krize.

Kraj poslal do záchranné služby rozsáhlou finanční kontrolu, aby zjistila, zda hospodaření bylo v pořádku. První výsledky by mohly být už v pátek nebo v pondělí. „Vidím to jako selhání nejenom pana ředitele, ale celého ekonomického managementu. Osobně si myslím, že to skončí rezignací, případně odvoláním pana ředitel,“ uvedl hejtman Karlovarského kraje Josef Novotný. Na 22. prosinec musel svolat mimořádné zasedání zastupitelstva, aby půjčku deset milionů korun schválilo.

„Momentálně nemáme volné peníze,“ uvedl ředitel ZZS Ivo Tukinski. O kritické situaci se údajně dozvěděl až před pár dny. Problémy podle něj vznikly kvůli klesajícím příjmům od kraje a od pojišťoven. Za poslední tři roky jsou menší o 14 miliónů korun. Dalším důvodem jsou podle něj i rostoucí platy, o kterých rozhodla vláda, a také milionové dluhy pacientů z protialkoholní stanice. „Jednoho krásného dne se tyto křivky protnout už musely. My jsme to ale včas nezachytili,“ uvedl Tukinski. Ten už odvolal ekonomického náměstka, který mu nedal včas vědět, že ekonomika záchranné služby míří do hlubokého minusu.

Navrhnul také opatření, jak hospodaření zlepšit, aby záchranka byla schopna do tří let půjčku kraji vrátit. Navrhuje například propuštění deseti zaměstnanců a redukci ztrátových provozů. To se nelíbí odborářům. „Záchranná služba je pro lidi, peníze ať si vyřeší nějakým jiným způsobem,“ říká Milan Pavlovič, předseda odborové organizace, ZZS Karlovarský kraj. Pokud příští týden zastupitelé půjčku neschválí, záchranáři budou muset zřejmě začít pracovat v nouzovém režimu.

Reportáž Marka Štětiny (zdroj: ČT24)