Uprchlý advokát, který si půjčoval od soudců, má jít na 6 let do vězení

Ústecký krajský soud poslal na šest let do vězení královéhradeckého advokáta Rostislava Víška za podvod a zpronevěru. Současně mu zakázal činnost na pět let. Advokát si půjčoval peníze mimo jiné i od soudců. Dohromady to bylo téměř 12 milionů korun. Muž byl souzen v nepřítomnosti jako uprchlý.

Poškozeným přiznal soud nároky na úhradu škody. Rozsudek ale není pravomocný, státní zástupce i obhájkyně si ponechali lhůtu na rozmyšlenou.

Advokát Rostislav Víšek si dohromady půjčil téměř 12 milionů korun od 82 lidí, mezi nimiž byli i tři soudci z Královéhradeckého kraje. Náhradu škody uplatňují ale pouze někteří z poškozených. Místo pobytu obžalovaného se doposud soudu nepodařilo zjistit, po Víškovi pátrá i Interpol. Pro výkon trestu soud zařadil muže do věznice s dozorem.

Půjčoval si od 10 tisíc do dvou milionů korun

Rostislav Víšek měl zpočátku dobrou pověst. Peníze si začal půjčovat v roce 2009, kdy už měl finanční potíže. Z obžaloby vyplývá, že v jednom dni si šel pro peníze i k několika lidem. Stávalo se, že mu různě vysoké částky půjčili členové jedné rodiny, aniž by o tom vzájemně věděli.

Výše půjčky sahala od zhruba 10 000 korun až po více než dva miliony. Poškozených, mezi nimiž je rodina obžalovaného, lidé z okolí jeho bydliště i odjinud, je 82. Na seznamu jsou i tři soudci z Hradce Králové. Proto bylo řízení rozhodnutím vrchního soudu z důvodu možné podjatosti předáno do Ústeckého kraje.

Vydírala ho prý bývalá přítelkyně, ale také potřeboval na vánoční dárek

Žádosti o půjčku vysvětloval advokát různě. Jednou podle obžaloby tvrdil, že potřebuje peníze pro bývalou přítelkyni, která ho vydírá, podruhé chtěl 15 000 korun na koupi vánočního dárku. Jindy zase jako záminku podle žaloby uváděl, že půjčku potřebuje na vypořádání sporu s nemocnicí nebo že je vydírán kvůli neprofesionálnímu přístupu.

Zpočátku si půjčoval částky kolem 100 000 až 400 000 korun, později to byly řádově desetitisíce korun. Na půjčky vystavoval věřitelům směnky. Na začátku roku 2012 rozeslal dopisy, ve kterých své závazky uznává.

Mohli být soudci ve střetu zájmů?

Advokátu Víškovi půjčila peníze i trojice soudců z Královehradeckého kraje, když je požádal o pomoc v tíživé životní situaci. Projev jejich dobré vůle ale nenašel pochopení u nadřízených kvůli podezření z možného střetu zájmů. Jak v květnu 2012 konstatoval tehdejší předseda hradeckého krajského soudu Milan Bořek, bylo rozhodnutí soudců problematické minimálně z etického hlediska a ohrozilo důvěru v nestrannost soudců.

„Soudce by měl být i ve svém osobním životě daleko opatrnější než ostatní občané. Vztah dlužníka a věřitele je přece jenom velmi blízký a soudce by měl velmi váhat, s kým do takového vztahu může vstoupit,“ dodal k případu v květnu 2012 tehdejší prezident Soudcovské unie Tomáš Lichovník, dnes ústavní soudce.

Advokát zmizel i se svou matkou

Na co půjčené peníze Rostislav Víšek použil, není jasné. Někteří svědci vypověděli, že údajně sázel. Muž zmizel i se svou matkou. Bratranec Víška u soudu řekl, že si myslí, že matka obžalovaného, s níž žil a které stát doposud vyplácí důchod, už nežije.