Starokladrubští koně nesmí za hranice, aby se nenakazili

Starokladrubští koně jsou v preventivní izolaci a zřejmě v ní zůstanou až do konce letošního roku. Nesmí opustit Českou republiku, protože Národní hřebčín nechce riskovat nákazu infekční anémií. Tato vážná nemoc totiž postihla desítky koní v sousedních zemích –například v Rumunsku, Maďarsku, Polsku nebo Německu.

Po pěti letech je to první podobné veterinární opatření, které zasáhlo chov starokladrubských koní. Hřebčín s okamžitou platností zrušil plánované zahraniční soutěže. Kdyby se kladrubští plemeníci nakazili, ohrozilo by to přes 400 let starý chov, který má asi 500 koní z celkové světové populace 1700 jedinců.

Ředitel Národního hřebčína v Kladrubech nad Labem Jiří Machek k tomu dodává, že chovají jednu třetinu celkové populace, ale tu nejcennější – nejcennější genové jádro: „V případě, kdyby se nákaza dostala do hřebčína, důsledky by mohly být fatální,“ uvedl Machek.

Zároveň mají do kladrubského hřebčína zakázán vstup i cizí koně.

Nemoc přenáší hmyz, který saje krev koní

Infekční anémie neboli chudokrevnost je nemoc, kterou přenáší hmyz sající krev koní. Je nevyléčitelná a očkování neexistuje. Radek Axmann z Krajské veterinární stanice pro Pardubický kraj uvedl, že koně, kteří prodělají infekci, jsou celoživotně infikováni a mohou virus šířit dál. Proto se infikovaní koně musejí utrácet.

Radek Axmann doplnil, že kromě koní se anémií můžou nakazit i oslové, kříženci nebo například zebry. Onemocnění je způsobené virem a nákaza se kromě hmyzu může šířit i prostřednictvím chovatelských pomůcek a nářadí, které bylo infikováno krví nakaženého zvířete.

Kladrubští koně nesmí na světové soutěže

Koně z Kladrub a Slatiňan zůstávají v preventivní karanténě. Například jezdec Jiří Nesvačil kvůli tomu nemůže startovat na mistrovství Evropy ve čtyřspřeží, které tento týden začíná v německých Cáchách. Jak ale uvedl, zdraví koní je cennější než riziko nákazy při startu na evropském klání. 

Výjimku pro závod dostaly jen koně z Heřmanova Městce, kteří jsou ustájení samostatně. Mimořádné veterinární opatření zruší kladrubský hřebčín zřejmě na konci letošního roku. 

Kladrubští koně nesmí do zahraničí (zdroj: ČT24)