Ujme se obrnický recept na soužití Romů s majoritní společností?

Ústí nad Labem - Jak žít bez vzájemné nenávisti? Návod na klidné soužití Romů a většinové společnosti hledal ministr vnitra Jan Kubice v Obrnicích na Mostecku. Přesto, že je tam velká nezaměstnanost, silná komunita Romů a hodně lidí na sociálních dávkách, je tam na rozdíl od Šluknovska klid a nízká kriminalita.

Obrnice sice leží na dohled nechvalně známému Chánovu, ale atmosféra je zde úplně jiná. Sociálně slabí nežijí stranou od ostatních, ale všichni žijí na jednom sídlišti. Radnice je proto nucena řešit všechny problémy hned od počátku, dřív, než se vymknou kontrole. V této souvislosti proto rozjelo místní zastupitelstvo řadu projektů. Patří k nim i projekt „Své sousedy si vybereme sami“. Rozhodlo o něm před časem vedení Obrnic, a když hrozilo, že se paneláky změní na ubytovny, raději je koupilo a zatlouklo okna. „Báli jsme se, aby to nezískaly především realitní kanceláře, se kterými tady máme negativní zkušenosti,“ přiznává starostka Obrnic Drahomíra Miklošová. 

Starostka vybojovala i policejní služebnu, které hrozilo zrušení. Ministr Kubice nečekanou návštěvou policisty překvapil. Postěžovali si, že i přes nízkou kriminalitu by potřebovali posílit. „Máme tady 37 vesnic, 24 starostů a v podstatě jsme rádi, když postavíme jednu až dvě hlídky na službu,“ říká nadporučík Policie ČR Petr Černý. 

O pár metrů dál pomáhají lidem v nouzi terénní pracovníci. „Pomáháme nastavit nějaký systém, jak postupovat, když se dostanou do složité situace,“ vysvětluje terénní pracovnice Milada Piksová. „Terénní pracovník musí mít i srdce, aby toho člověka pochopil a dal mu šanci ne jednou, ale i po páté,“ dodává její kolega Tibor Mucha. 

V dětském centru uprostřed sídliště si píší školáci úkoly. Je jedno, jakou mají barvu pleti, chodí sem všichni. „Všichni jsou občany bez rozdílu a je třeba se postarat o všechny,“ upozorňuje Drahomíra Miklošová. „Na rozdíl od jiných měst s podobnou skladbou obyvatelstva na mě nikdo nekřičí, že se bojí večer vylézt na ulici,“ uvádí ministr vnitra Jan Kubice. 

Ministr Kubice chce, aby se Obrnice staly návodem pro další města, která řeší podobné problémy. Obrnice totiž mají podle ministra Kubiceho zkušenosti a jsou ochotny se o ně podělit. Zatím ale do Obrnic zavítal pouze jeden starosta, a to je na Ústecký kraj, kde existuje na šedesát problematických lokalit, málo. Obrnice mají na dva a půl tisíce obyvatel, a jsou proto malou a také levnou laboratoří nových postupů a metod v boji se sociální vyloučeností.

Reportáž Petry Tachecí (zdroj: ČT24)