Centrum města v kontejneru. Kopřivnické Sdílko oživuje, co se dá

Sdílko oživuje centrum Kopřivnice (zdroj: ČT24)

Kopřivnice žije novým projektem. Je jím Sdílko, které bylo otevřeno před třemi týdny a za tu dobu se v něm vystřídala třicítka regionálních umělců a rodinných firem. Jde o kulturní prostor sloužící jako galerie, pop up shop nebo kancelář. Slibuje přinést život do centra města.

Sdílko nabízí prakticky všechno: od výstavy klobouků, netradičního českého nábytku až po možnosti projet se na koloběžce. Zájem obyvatelů je obrovský. Většina se doposud centru města vyhýbala, protože podle jejich slov nenabízelo cokoliv zajímavého. Speciálně upravené kontejnery teď navštíví denně tisíce kolemjdoucích. K vidění budou ještě necelých 14 dní.

Svěží vítr do plachet

Autorkou nápadu je Štěpánka Vontrobová, která se do Kopřivnice snaží dostat čerstvý vítr. Sdílko se tak snaží každý den nabídnout něco nového. Akcí se mohou účastnit i obyvatelé, jedinou podmínkou je, aby patřili do regionu. „Jsou to designéři, dělají věci, které v podstatě, nikdo jiný nedělá nebo jsou v něčem originální, mají svůj příběh,“ říká iniciátorka projektu.

S umístěním jednotlivých aktivit jí pomohla vizovická firma. Vyrobené moduly, na něž nakonec padla volba, jsou variabilní a patří mezi nejnovější trendy. „Moduly pronajímáme spíše za symbolickou cenu,“ vysvětlil její zástupce Martin Hart.

Po dvou týdnech Sdílko v Kopřivnici končí, avšak projekt bude pokračovat. Už teď se organizátorce ozývají další města, která by ráda tímto způsobem své centrum oživila.