V Louňovicích u Prahy hořel les, hasiči oheň zkrotili

V Louňovicích u Prahy ve směru na Vyžlovku v pátek dopoledne vypukl požár lesa v rozsahu asi 100 krát 80 metrů. Hasiči vyhlásili druhý stupeň požárního poplachu. Už půl hodinu po poledni se jim však požár podařilo dostat pod kontrolu.

Požár byl hasičům nahlášen kolem 11 hodin dopoledne, na místě zasahovalo osm jednotek hasičů. „Vlivem větru se požár rozšířil do vyššího porostu,“ popsal mluvčí středočeských hasičů Ladislav Holomčík. Požárníci podle něj zřídili čerpací stanoviště u Louňovického rybníka.

Obec vydala před třemi dny vyhlášku, aby se občané vzhledem k absenci dešťů snažili omezit spotřebu vody z obecního vodovodu. Hasiči kvůli pokračujícímu suchu v těchto dnech vyjíždějí k mnohem většímu množství požárů než obvykle a každá kapka vody je potřebná.

Středočeský kraj vyzval starosty, aby vzhledem k riziku požárů zvážili možnost vyhlášení zákazu vstupu do lesů. Toto nařízení už vydaly například Rakovník nebo Říčany u Prahy.

Středočeský hejtman Miloš Petera na základě doporučení Hasičského záchranného sboru Středočeského kraje v červenci vyhlásil zákaz rozdělávání ohňů.