Afghánec uprchl s rodinou před válkou. Azyl našel v Havířově

Reportáž: Azylanti z Afghánistánu bydlí v Havířově

V jednom z dvaceti bytů, jež v Havířově pronajalo ministerstvo vnitra pro cizince, kteří dostali v Česku azyl, bydlí Nimatullah Abdullah z Aghánistánu. Před pěti měsíci se rozhodl z válčící země i s ženou a dětmi utéct. Díky tomu, že spolupracoval s českými vojáky, skončil v Česku. „Jsme tady v bezpečí a chceme zůstat," řekl.

Nimatullah Abbdullah v Afghánistánu tři roky spolupracoval s českými vojáky, kteří tam sloužili na misi. Když se rozhodl ze země utéct, ministerstvo obrany mu pomohlo dostat se do Česka. Požádal o azyl a dostal ho. Vzhledem k nedostatku místa v integračních střediscích pro azylanty ministerstvo vnitra nedávno pronajalo od firmy RPG Byty dvacet bytů v Havířově. S těhotnou ženou a dvěma dětma obývá Abbdullah jeden z nich.

„Situace v Afghánistánu je každým dnem horší, hodně se tam bojuje. Tady jsme na bezpečném místě. Vše funguje, nemáme žádný problém, lidé jsou na nás milí. Hlavní je, že nemusíme myslet na válku, můžeme tady klidně spát,“ líčil muž.

Umí výborně anglicky, začal se učit česky a chtěl by si najít práci. Na integrační byt má nárok po dobu osmnácti měsíců. „Za to dobu by se měli klienti zorientovat v nových podmínkách, naučit se základy českého jazyka a hledat si vlastní bydlení a zaměstnání,“ uvedla mluvčí ministerstva vnitra Hana Malá. A právě o to se Nimatullah Abdullah snaží.

  • Letos požádalo v České republice o azyl 679 cizinců. Je to o téměř tři sta více než loni za stejné období. Nejvíce žadatelů je z Ukrajiny, Kuby, Sýrie a Vietnamu.
  • Podle posledních údajů ministerstva vnitra žije v Česku téměř 457 tisíc cizinců. Trvalý pobyt má přes 254 tisíc lidí, ostatní mají povolení pouze přechodné.