Definitivní trest pro nepoctivou účetní z Orlové – 4 roky vězení

Bývalá účetní radnice v Orlové na Karvinsku Monika Jaworková neuspěla u Vrchního soudu v Olomouci s odvoláním proti verdiktu krajského soudu a za zpronevěru pěti milionů korun půjde na čtyři roky do vězení s ostrahou. Matka dvou malých dětí musí také vrátit ukradené peníze a pět let nesmí pracovat jako účetní.

Mladá žena, která během čtyř let pomocí falešných platebních příkazů převedla na svůj účet pět milionů, které patřily městu, se domáhala mírnějšího trestu marně. „Jako přitěžující shledal soud okolnost, že šlo o více než sto případů, a že trestnou činnost páchala delší dobu. Navíc zneužila důvěry svých spolupracovníků,“ uvedl mluvčí Vrchního soudu v Olomouci Vladimír Lichnovský. Při posuzování trestu v sazbě dva až osm let vězení soud ale zohlednil, že má čistý trestní rejstřík a dvě děti.

Polehčující okolnosti – čistý rejstřík a dvě děti

Státní zástupce byl s verdiktem spokojený. „Obžalovaná způsobila vysokou škodu, vše dělala s rozmyslem a navíc zneužila svého postavení v zaměstnání. Vzhledem k těmto přitěžujícím okolnostem je trest odpovídající,“ uvedl státní zástupce Petr Doležel.

Vrchní soud v Olomouci se případem Jaworkové zabýval podruhé. Podřízený ostravský krajský soud původně rozhodl, že má jít na pět let do vězení za podvod. Při prvním odvolání vrchní soud případ vrátil s připomínkami ostravskému soudci, který pak překvalifikoval část činů na zpronevěru, za kterou je mírnější trestní sazba. Druhý verdikt zněl čtyři roky vězení. „Z rozsudku vyplývá, že dva miliony zpronevěřila, zbytek částky je posuzován jako podvod,“ vysvětlil mluvčí vrchního soudu Lichnovský.

UVR Ostrava: Účetní půjde za zpronevěru do vězení

Peníze odčerpávala formou fiktivních přeplatků

První prokazatelný podvod žena spáchala v roce 2007. Nechala si na svůj účet poslat přeplatek klientky úřadu ve výši třináct tisíc korun. V letech 2009 až 2011 falšovala platební poukazy na různé neexistující přeplatky, převáděla peníze fiktivním příjemcům z účtů města na své vlastní, nebo na konta příbuzných a známých. Falešných platebních příkazů měla vyrobit více než sto třicet.

Když odešla na mateřskou dovolenou, přišla na nesrovnalosti její nástupkyně a upozornila na ně nadřízené. Žena se přiznala, že kradla, a že využila toho, že ji nikdo nekontroloval. Hájila se tím, že peníze odváděla neznámému vyděrači. Nebyl však pro to jediný důkaz a u vrchního soudu už o tom nepadla ani zmínka. Rozsudek je pravomocný. Odsouzená, která byla dosud na svobodě, zvažuje dovolání k Nejvyššímu soudu.