Zimní, nebo letní? Policisté kontrolovali pneumatiky

České Budějovice – Policisté v jižních Čechách zjišťovali, jak „obuta“ jezdí místní auta. Pokuty řidičům, kteří se rozhodli nekupovat zimní pneumatiky, nerozdávali, protože ve většině případů nejsou zimní pneumatiky povinné. Přesto policisté nabádali řidiče s letními gumami, aby raději na zimu přezuli.

Na letní obutí narazili českobudějovičtí policisté u třetího kontrolovaného vozidla. Jeho řidič hlídku upozornil, že na silnici není sníh ani náledí, což jsou podmínky, kdy je zimní výbava povinná. Dodal, že jezdí pouze příležitostně po městě.

Policisté přesto zdůrazňují vhodnost používání zimních pneumatik za chladného počasí. Poukazují na statistiky posledních dnů, kdy se na náledí stala řada nehod, jenom v jižních Čechách utrpělo při těchto haváriích zranění pět lidí. Pojišťovny upozorňují, že pokud v takovém případě pojede viník nehody na letních pneumatikách, nic mu nezaplatí.

Reportáž Jitky Szászové a Veroniky Kabátové (zdroj: ČT24)

Zimní pneumatiky jsou podle současného znění zákona povinné, pokud je na silnici souvislá vrstva sněhu, led nebo námraza nebo „lze vzhledem k povětrnostním podmínkám předpokládat, že se na pozemní komunikaci během jízdy může vyskytovat souvislá vrstva sněhu, led nebo námraza“. Vždy je třeba použít zimní pneumatiky v úsecích vyznačených odpovídající dopravní značkou. Ta je umístěna především v horských úsecích regionálních silnic, ale také na dálnici D1.