Závod robotů ovládl Sudo chmod 700

Praha – Na pražské ČVUT soutěžili roboti. Závodili v rychlosti a zručnosti. Sestavili je studenti prvního ročníku ze stavebnice. Tvůrce nejúspěšnějších robotů včetně rekordně rychlého stroje Sudo chmod 700 škola odměnila půlhodinovým letem vrtulníkem, elektronikou a také sudem piva.

Do kopcovitého terénu se vydalo 24 robotů, kteří se museli co nejrychleji dostat tam a zpět. Na cestu dostali míček, který nesměli upustit. Nejmladší studenti techniky v soutěži prokázali své schopnosti, všichni roboti měli stejný základ – stavebnici, kterou jednotliví účastníci dostali. Každý tým potom musel rozhodnout, jakým způsobem robota sestaví a naprogramuje, aby soutěžní úkoly zvládl. Někteří vsadili na kyvadlovou houpačku, jiní spoléhali na efektně rotující odstředivku.

Řada robotů se setkala s problémy. Někteří se zasekli v terénu, jiní neudrželi míček. „Naše odstředivka se chvílemi chová jako prak,“ zhodnotil jeden z tvůrců.

Vítězný robot ovšem dokázal dráhu projet za rekordních devět vteřin a jeho stavitelé na něj byli náležitě hrdí. „Jmenuje se Sudo chmod 700. Stavěli jsme ho asi hodinu, pak jsme tři hodiny programovali a pak patnáct hodin testovali,“ popsal zrod šampiona člen vítězného týmu Filip Kirschner.

V příštím roce se soutěž robotů pro studenty prvního ročníku kybernetiky a robotiky trochu promění. Roboti budou muset zvládnout strategický úkol a překonat novou překážkovou dráhu.

Reportáž Magdaleny Trojanové (zdroj: ČT24)