Na Jihlavsku se otevřel tajený kryt ze studené války

V Třešti na Jihlavsku se veřejnosti na tento víkend mimořádně otevřel rozsáhlý podzemní kryt ze studené války. Bunkr, jehož existenci vnitro tajilo až do roku 2011, přilákal velké množství návštěvníků, protože prohlídky nabídly možnost zařízení z časů husákovského Československa navštívit.

Podle badatele Miroslava Mareše byla hlavním stimulem pro výstavbu bezpečnostních krytů berlínská krize z roku 1961, kdy se státy východního bloku připravovaly na případný ozbrojený konflikt se Západem. Československá věrchuška tehdy hledala lokality, kam by se v případě války uchýlilo stranické vedení.

Podle Mareše nakonec rozhodla o výstavbě dvou krytů – objektu K116 v Prokopském údolí a objektu K9 v Jihlavě. Vojenský historik Jaroslav Láník před časem vysvětloval výběr Jihlavy tím, že je dostatečně vzdálená průmyslovým a správním centrům socialistického Československa: „Předpokládalo, se že protivník by zaútočil právě na ně.“ Vedle krytu K9 na Jihlavsku vznikl i bunkr s krycím názvem S7, který měl sloužit jako středisko civilní obrany.

Čtyřpodlažní, převážně podzemní budovu dostavěl komunistický režim v roce 1974. Pro tehdejší velení CO nabízela kompletní zázemí, ale zřejmě nebyl nijak využíván. Objekt si umí sám vyrábět elektřinu i čistit vzduch a plně funkční jsou i spoje telefonní ústředny, nezávislé na dnešních digitálních systémech. „Neobsahují téměř žádné polovodičové prvky, takže i v případě radiace by byly schopné provozu,“ dodává průvodce z Muzea Tesla Třešť Jiří Šťastný.

Tajemství krytu se odhalilo až v roce 2011

Kryt nedaleko zámeckého parku byl nejdříve ve správě Krajského národního výboru Jihomoravského kraje, od roku 2002 spadá pod Zařízení služeb pro ministerstvo vnitra. Ministerstvo vnitra jeho existenci odtajnilo v roce 2011, protože – jak uvádí vedoucí areálu Libor Vacek – „použití krytu přestalo mít význam“.

Část budovy si v roce 2013 pronajala společnost z Plané nad Lužnicí pro zřízení datového úložiště. Loni v březnu nájem ukončila. Od té doby je celý kryt stále v majetku státu, který teď hledá další možnosti využití. Tento víkend jej tak mohou s průvodcem projít vůbec poprvé i návštěvníci z řad veřejnosti. Celková kapacita mimořádných prohlídek se pohybuje kolem 250 lidí a o mimořádném zájmu svědčí to, že všechna místa byla zamluvena v předstihu.

U Jihlavy se otevřel tajený kryt ze studené války (zdroj: ČT24)