ČT: Firma HTC zřejmě omezí v Brně své investiční plány

Tchajwanská firma HTC zřejmě omezí v Brně své investice. Podle zdroje České televize se mají její plány na vybudování evropského servisního střediska změnit - společnosti vyrábějící mobilní telefony se totiž prý finančně nedaří.

Podle zdroje České televize by se měl výrazně omezit počet pracovníků a zmenšit by se mělo i servisní středisko HTC v Brně. O budoucnosti servisního centra pro celou Evropu se nyní usilovně jedná a zatím by ani nemělo být jasné, zda společnost celý plán rovnou nezruší. Oficiálně ale tyto informace nikdo nechtěl potvrdit.

O tom, že se plány mění, ale svědčí třeba i zprávy z personální agentury, která přestala pro HTC nabírat zaměstnance. „Můžeme potvrdit, že došlo k určitým časovým posunům, o dalších věcech jednáme," okomentoval situaci ředitel Czech Invest Karel Kučera. Ještě letos přitom mělo servisní středisko HTC poskytnout práci zhruba třem stovkám lidí, pracovní tým pak podle potřeby v příštích letech plánoval posílit. Do budoucna se hovořilo až o tisíci pracovních míst.

Boj o investora

Dostat firmu HTC do Česka, potažmo do Brna, nebylo vůbec snadné. O investici s vedením firmy jednal nejen developer z průmyslové zóny, ale i poslanecká delegace, která byla začátkem února na Tchajwanu. Společnost se rozhodovala mezi Polskem a Českem a jednání o místo v tuzemsku probíhalo několik měsíců. Firmu do Brna nakonec podle developera CTP Invest přitáhla už hotová hala, průmyslová zóna blízko dálnice, ale i množství univerzit a kvalifikovaných pracovních sil.