Pražská MHD lidem zlevnila, městu zdraží o stamiliony

Praha – Vstup do druhé poloviny roku 2015 přináší změny tarifů městské hromadné dopravy v některých městech. Nejvíce diskutovanou změnou je zlevnění části předplatních jízdenek v Praze, drobné úpravy ale nastaly také v Ústí nad Labem a Liberci. Zejména ve větších městech navíc začíná prázdninový provoz, kdy jezdí méně spojů ve špičkách pracovních dnů a vůbec nejezdí školní linky či posilové školní spoje.

Přečtěte si, jak bude probíhat prázdninový provoz MHD v Praze.

Před loňskými komunálními volbami slibovaly některé politické strany, že Pražanům zlevní jízdné na MHD. Nakonec rozhodla nová koalice počátkem roku, že sníží cenu ročních jízdenek o 1100 korun. Výsledek 3650 Kč nakonec politici prezentovali jako cenu deset korun za den. Zatímco tato sleva platí pro celou Pražskou integrovanou dopravu s tím, že příplatky za vnější pásma se nemění, pouze na tradiční prostředky MHD se omezují další zvýhodnění, která v Praze nově také platí.

Změny tarifů v dalších městech:

  • Liberec: Město sice nemění ceny jízdenek, zato rozšiřuje možnost jejich bezhotovostních nákupů přímo ve vozidlech. Automaty umožňující platby bezkontaktními kartami jsou od 1. července k dispozici ve všech tramvajích na linkách 2 a 3.
  • Ústí nad Labem: V pololetí zdražila cena SMS jízdenek, a to z 18 na 20 korun. Časová platnost 60 minut se nemění.

Kdo cestuje po městě železničními linkami S nebo jede příměstským autobusem za hranice Prahy, nemůže využít cestování zdarma pro doprovod dítěte mladšího tří let. Slevu lze tedy využít pouze v metru, tramvajích a autobusech PID na území Prahy. Aby doprovod malého dítěte nedostal pokutu, musí mít navíc buď občanský průkaz či cestovní pas dítěte, anebo průkaz pro doprovod s fotografií, jménem, příjmením a datem narození dítěte, který vydávají prodejní místa PID, stojí ovšem dvacet korun. „Je to opatření především proto, aby na krátkých cestách v rámci městských částí nebo v rámci víkendu rodiče používali MHD,“ řekl již dříve náměstek pražské primátorky Petr Dolínek (ČSSD). Zdarma je nově také cestování se psem, rovněž to však neplatí ve vlacích. V příměstských autobusech mohou se psem bez jízdenky cestovat pouze ti, kdo mají předplatní jízdenku pro vnější pásma.

Praha začne opět tisknout papírové kupony
Zdroj: Martin Štěrba/ČTK

Dopravní podnik začal zlevněné jízdenky prodávat dva týdny před zahájením platnosti prvních z nich. Za první den prodal zhruba pět stovek, po deseti dnech již přes osm tisíc – z toho tři čtvrtiny se prodaly u okének, zbytek na eshopu – a k počátku července již 20 tisíc kuponů. Každoročně si v Praze kupuje celoroční kupon na 160 tisíc lidí, od loňského podzimu však část z nich kupon nezakoupila a čekala, až bude k dispozici levnější. Mluvčí magistrátu Vít Hofman ostatně ujistil, že město nechystá žádné kompenzace pro cestující, kteří si zakoupili ještě dražší jízdenku.

Praha očekává, že se díky zlevnění bude prodávat kuponů ještě více a stoupne i počet cestujících v MHD. Přesto ale bude muset zvýšit platby dopravcům. Jako kompenzaci za nižší výběr jízdného zaplatí město podle odhadů 400 milionů korun a v případě, že se počet cestujících opravdu zvýší, bude muset přidat další stovky milionů na posílení dopravy.

Vydáno pod