Polarograf nebo hologramy. V Brně jsou vynálezy, které ovlivnily lidstvo

Brno – Polarograf, kontaktní čočky nebo hologramy. Vynálezy, které ovlivnily lidstvo, představuje na stejnojmenné výstavě zábavní vědecký park Vida v Brně. Expozici, ve které je sahat na exponáty přímo doporučeno, připravilo centrum ve spolupráci s Akademií věd. Ta letos slaví 125 let od svého založení.

„Polarografie je velkým příběhem oboru, který v chemii hodně znamenal. Díky této metodě se dá zjistit řada odpovědí na otázky, co v nějakém systému máte a kolik tam toho máte – tedy analýza,“ vysvětlila autorka výstavy Příběh kapky Květoslava Stejskalová. Expozice věnovaná českému vědci a zakladateli polarografie Jaroslavu Heyrovskému je součástí výstavy, která připomíná 125 let od založení Akademie věd ČR. 

„V jedné části jsme se snažili formou her a interakce přiblížit jednotlivé exponáty,“ uvedl předseda Akademie věd Jiří Drahoš. Hravost výstavy se ale neomezila jen na exponáty. Spolu se vstupenkou návštěvníci dostanou také malou nálepku, v ní se na ploše tři krát tři centimetry ukrývá podrobný autoatlas a hologramy, které lidé uvidí pod mikroskopem nebo laserem. „Je to demonstrace práce elektronového litografu, kterým se vyrábí veškeré bezpečnostní prvky třeba na bankovkách nebo tramvajenkách,“ popsal pracovník Akademie věd Jan Pavelka.

Akademie věd v Brně slaví výstavou vynálezů (zdroj: ČT24)