Hrad Špilberk přišel o stomilionovou dotaci. Kvůli průtahům v zakázce

Brno – Sto šest milionů korun v nenávratnu a chátrající prostory stájí a vodojemů bez opravy. Takový je důsledek průtahů ve výběrovém řízení na rekonstrukci další části brněnského hradu Špilberk. Kvůli nim nestihne správa památky provést opravy v termínu a město tak přišlo o slíbenou dotaci. Na problém jako první upozornil Český rozhlas.

„Teď se nacházíme v severním přístavku, který v době, kdy byla na Špilberku vojenská kasárna, původně sloužil jako stáje,“ ukazuje ředitel Muzea města Brna Pavel Ciprian zchátralé budovy pod hradbami Špilberku. Na dveřích vizí cedule „Zákaz vstupu, nebezpečí zřícení“ a strop stájí podpírají trámy a lešení.

Muzeum, které brněnský hrad spravuje, má s přístavkem velké plány. „Mělo by tu vzniknout restaurátorské centrum i s prostorami, které umožní prezentovat tyto činnosti veřejnosti,“ dodal Ciprian. 

O zmařené dotaci hovoří ředitel muzea Pavel Ciprian (zdroj: ČT24)

Plány muzea, na které už Brno získalo stomilionovou dotaci, ale nyní dostaly stopku. „Projekt byl zastaven z toho důvodu, že jeden z účastníků výběrového řízení se odvolával a řízení se protáhlo až o půl roku. My teď nejsme schopni projekt dokončit do konce letošního roku,“ potvrdil mluvčí brněnského magistrátu Pavel Žára. Město proto projekt přesunulo až na další programové období a zkusí žádat o dotaci znovu. 

Spor o zakázku mezitím stále běží. „Obdrželi jsme návrh od jednoho z neúspěšných uchazečů, který byl z této zakázky vyřazen. V prvním stupni řízení jsme rozhodli, že město postupovalo podle zákona. Navrhovatel nicméně podal rozklad a nyní probíhá druhostupňové řízení,“ uvedl mluvčí Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže Martin Švanda.

Naděje na opravu severního přístavku a bývalých vodojemů, kde by mělo vzniknout lapidárium, se muzeum zatím nevzdává. „Doufáme, že z dotačního titulu, který by měl být vyhlášen v příštím roce, se podaří získat podobnou dotaci, takže naději máme,“ uzavřel Ciprian.