Metrostav se chce kvůli dluhu za novou radnici Prahy 8 soudit

Praha - Stavební firma Metrostav se chce soudit s firmou Centrum Palmovka kvůli nezaplaceným pracím na výstavbě nové radnice Prahy 8. Obrátit se chce na rozhodčí soud. Uvedl to mluvčí firmy Metrostav František Polák. Městská část prostřednictvím své firmy dluží Metrostavu asi 240 milionů korun.

Stavba komplexu Nová Palmovka, kam se má přesunout radnice Prahy 8, se zastavila koncem letošního června. Investor, kterým je městská firma Centrum Palmovka, přestal Metrostavu proplácet faktury a nařídil audit. Novému vedení investorské společnosti se nelíbily smlouvy, které bývalé vedení s Metrostavem uzavřelo.

Podle mluvčího Metrostavu Františka Poláka byla v té době dlužná částka 200 milionů korun, s DPH zhruba 240 milionů korun. „Na smírčím jednání k dohodě nedošlo. Metrostav dnes podává žalobu k rozhodčímu soudu,“ uvedl Polák.

Centrum Palmovka se k probíhajícímu jednání ani k podání žaloby nechtělo vyjadřovat. „Je to nová informace, protože v pátek má být poslední schůzka v rámci smírčího jednání. Až potom se k tomu budeme schopni vyjádřit,“ řekl mluvčí Centra Palmovka František Králík.

image_660827
Zdroj: Michal Doležal/ČTK

Vedení Prahy 8 komplex Nová Palmovka schválilo v roce 2010. Samotná výstavba začala loni v dubnu. Vedení městské části argumentovalo tím, že jednotlivá pracoviště úřadu městské části sídlí na různých místech. Podle bývalého starosty Prahy 8 Jiřího Janků (ODS) byl navíc provoz současné hlavní budovy radnice Prahy 8 neekonomický.

Budovu Nové Palmovky navrhl architekt Josef Pleskot. Měla by zabírat plochu o rozloze více než 16 tisíc metrů čtverečních. Jen radnice Prahy 8 má mít v objektu k dispozici 19 tisíc metrů čtverečních. Stavba bude stát více než miliardu korun. Kromě úřadu městské části tam budou i obchody, kanceláře a restaurace.

Záměr stavby radnice Prahy 8 v minulosti kritizovali tehdejší opoziční zastupitelé, kteří ji označovali za „megalomanskou“. Současná koalice ANO, ČSSD a Strana zelených (vládnoucí s podporou KSČM) po volbách uvedla, že chce stavbu radnice společně s dalšími zakázkami prověřit. Firma Metrostav se v minulosti již soudila u rozhodčího soudu s hlavním městem Prahou kvůli stavbě tunelu Blanka. Firma u soudu uspěla, ten přikázal práce v řádu miliard zaplatit.