Pražské taxikáře plošně zkoušet nebudeme, ustoupila Krnáčová

Praha - Praha po jednání s taxikáři ustoupila od záměru plošně přezkoušet všechny řidiče. Zkoušet bude jen ty, kteří se dopustili přestupku nebo správního deliktu. Dohodla se na tom primátorka hlavního města Adriana Krnáčová (ANO) s předsedou Asociace koncesionářů řidičů taxi Karlem Holcmanem. Šoféři minulý týden proti záměru šéfky magistrátu protestovali.

Primátorka dříve oznámila, že magistrát zhruba v polovině prázdnin začne přezkušovat všechny pražské taxikáře. Ti by měli dostat novou licenci vždy pouze na pět let. Pokud by třikrát zkoušky neudělali, už je nikdy nebudou moci opakovat. Město chtělo společně s městskou i státní policií sestavit na léto speciální týmy, které budou problémy s nepoctivými taxikáři řešit, a zároveň iniciovat novely několika zákonů.

Na dnešním setkání se primátorka se zástupci asociace dohodla na tom, že taxikáři sepíší podněty, nad kterými se znovu sejdou nejpozději v polovině srpna. Co to bude znamenat pro termín účinnosti a samotné znění vyhlášky, neuvedla. „Jakým způsobem by se zpřísnily kontroly, to bude předmětem toho, jak se domluvíme v srpnu,“ doplnila Krnáčová. Vyhlášku projedná zastupitelstvo v září nebo v říjnu, dodala. Od plošných zkoušek podle svých slov ustoupila i proto, že by byly časově i finančně velmi náročné. Boj s nepocitivými taxikáři je podle Krnáčové „běh na dlouhou trať“.

Holcman přístup města přivítal, průběh debaty chválil. „Paní primátorka je první z řady primátorů, která nám vyšla vstříc, a došlo k nějaké dílčí dohodě,“ komentoval za taxikáře.

Navrhované změny vyvolaly mezi taxikáři protesty

Taxikáři minulý týden uspořádali společnou protestní jízdu Prahou. Akce se zúčastnilo několik stovek řidičů. Následně primátorce předali petici. Blokovat dopravu v metropoli plánovali podle Holcmana i ve středu. Protestní akci ale odvolali.

Protest taxikářů
Zdroj: ČT24

Taxikáři požadují stanovení minimální ceny za kilometr

Kromě tématu zkoušek se debata vedla i o tvorbě cen. Holcman na pondělním jednání uvedl, že bude žádat stanovení minimální částky za kilometr jízdy. Detaily týkající se cenotvorby budou i předmětem dalšího jednání, které je naplánované na srpen.

V Praze je podle magistrátu evidováno téměř 4000 vozidel taxislužby, ve skutečnosti jich ale po městě jezdí víc. Počet takzvaných problematických řidičů městská policie i magistrát odhadují na několik desítek.