Na Vysočině se znovu rozhořely sklářské pece

Škrdlovice - Do Škrdlovic na Žďársku se po letech vrátila sklářská výroba. Jeden z místních podnikatelů tam otevřel zbrusu novou sklárnu. Chce tak navázat na bezmála sedmdesátiletou tradici, kterou v roce 2008 ukončila krize a uzavření původní firmy.

Rozpálit pec, nabrat tekuté sklo a vykouzlit z něj třeba půllitr. Na tenhle okamžik čekal škrdlovický sklářský mistr Oldřich Šimpach od chvíle, kdy zdejší sklárny ukončily kvůli ekonomické krizi výrobu. „Když to člověk dělá přes dvacet let, je to pro něho krásné,“ těší se sklářský mistr, který se mohl k práci nyní vrátit. Jeden z místních podnikatelů totiž po sedmi letech od začátku krize výrobu skla obnovil. 

Veškerá produkce ve škrdlovické sklárně probíhá ručně, tamní mistři denně zvládnou vyrobit zhruba šedesát kusů skleniček, půllitrů či dárkových předmětů. Fabrika nesází jen na produkci, ale i na turismus. Mistrům sklářského řemesla totiž mohou nahlédnout pod ruce i návštěvníci. 

O obnově sklárny hovoří majitel Karel Švanda (zdroj: ČT24)

Nový majitel chce ve sklárně provozovat takzvanou glassturistiku, lidé si tak budou časem moci výrobu skla i sami vyzkoušet. „Vzor jsme čerpali ve francouzském Biotu, kde naši škrdlovičtí skláři dodnes pracují,“ dodal majitel sklárny Karel Švanda. 

Návrat tradice

Sklářská výroba má ve Škrdlovicích tradici od 40. let minulého století. Definitivně skončila před šesti lety, zašlou slávu tamního sklářství připomínaly už jen budovy původních skláren. Ty dál zůstávají zavřené, na výrobu skla před zraky turistů se nehodily. Nový provoz proto vznikl na zelené louce. 

Obnovu tradice vítá i vedení obce. Ta je totiž po krachu skláren, kde pracovalo několik desítek lidí, závislá především na turistickém ruchu. Máme tu znova zapálenou pec, která zaměstnává lidi, a jsme velice rádi, že sklářství ve Škrdlovicích pokračuje," potvrdil starosta Ivan Hořínek (nez.). 

Spokojený je i sám sklářský mistr Oldřich Šimpach, který sám navrhl design většiny výrobků. Jak se nové sklárně ve Škrdlovicích povede, zatím netuší, už teď ale doufá, že unikátní ručně foukané kolekce domácího skla bude ve Škrdlovicích vyrábět co nejdéle.